Сексуално (не)образовање

Више од половине младих у Србији не зна довољно о савременој контрацепцији, показују истраживања Удружења за репродуктивно здравље. У Србији се сваке године уради око 24.000 абортуса, а многе девојке средства за контрацепцију користе погрешно.

Истраживања Удружења за репродуктивно здравље показују да више од половине младих у Србији не зна довољно о савременој контрацепцији.

Последица таквог незнања огледа се и у званичаном податку Института за јавно здравље који каже да се у Србији сваке године уради око 24.000 абортуса, а многе девојке поједина средства за контрацепцију користе сасвим погрешно.

Према подацима Института за јавно здравље, свака 12. жена у Србији нежељено затрудни, па су и абортуси најчесћи код млађих жена, између 25. и 34. године. Незнање је, признају средњосколци, главни проблем.

Колико је едукација битна показује и пример употребе пилуле "За јутро после", која спречава трудноћу. Девојке је често узимају самоиницијативно, не придржавајући се упутства и без договора са гинекологом.

"Пилулу сам користила неколико пута у току месеца пошто је у слободној продаји. Осетила сам неке здравствене проблеме, па сам престала. Уз хормонску терапију ми је боље, санирало се све", рекла је једна корисница пилула за контрацепцију.

Лекари кажу да је пилула "За јутро после" добра, али упозоравају да честа употреба смањује њену ефикасност, а појачава негативне последице.

Могуће негативне последице

Гинеколог Светлана Чоловић је као негативне последице навела продужена крварења, мучнине главобоље, болове и додала је да је корист велика уколико се користи само када је потребно, када је ургентно једном или два пута, а највише три пута годишње.

Како је рекла све остало је потреба за саветовањем и коришћењем неког другог вида контрацепције.

У већини европских земаља оваква пилула је у слободној продаји, као и код нас, ипак у њима је и информисаност младих далеко већа, што показује и мањи проценат абортуса.

У другим земљама попут Хрватске и Мађарске до ње се долази само уз рецепт. Ипак, стручњаци кажу да решење није у таквом ограничењу већ у бољој информисаности младих.

Докторка Катарина Седлецки из Центра за планирање породице је рекла да у Србији сексуално образовање није ни обавезни ни саставни део програма основних и средњих школа и оно што би било потребно је да друштво препозна да има проблем и да је реч о здрављу будућих родитеља.

У министарству просвете, тврде да нема потребе за увођењем посебног предмета јер се сексуално образовање спроводи у оквиру већ постојећих предмета.

Према статистици Центра за планирање породице међу сексуално активним средњошколкама, контрацепцију користи тек свака седамнаеста особа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи