Пара на пару (не)иде

Истекао рок за пријаву имовине за око 30.000 фукционера у Србији. Прекршајне пријаве чекају носиоце јавних функција који у датим роковима нису доставили податке, а новчане и казне затвора од шест месеци до пет година следе за прикривање или давање лажних података о имовини.

Рок за подношење имовинске карте државних и локалних функционера Агенцији за борбу против корупције, којих је у Србији око 30.000, истекао је у поноћ.

На сајту Агенције наведено је да ће подаци о имовини функционера у Србији ускоро бити доступни јавности, пошто истекне рок од четири, пет дана за пријаве које су послате препорученом поштом.

Већина чланова Владе доставила је податке на време.

Министар економије Млађан Динкић каже да су сви функционери његове странке то урадили међу првима и да су пријавили све што заиста поседују.

"Живим у истом стану, имам исти аутомобил стар преко 10 година, али нешто ми се мало смањила штедња. Имао сам приходе од наплате судских спорова против Курира Десет хиљада евра сам по том основу успео да наплатим. Ту су и неки приходи од ауторских права од компоновања", рекао је Динкић.

"Пријавио сам стамбени простор. Реч је о делу куће који је моја супруга наследила, реч је о примањима и аутомобилима којима располажемо", рекао је министар енергетике Петар Шкундрић.

Опозиција сумња у успешност

Некадашњи министри, који су сада у опозицији, кажу да немају шта да крију, јер им се имовина није увећала бављењем политиком. Сумњају у успешност борбе против корупције на такав начин.

"Они који су пријавили да немају ништа, а имају много капитала, нека им служи на част и надам се да ће одређени органи то проверити", рекао је Велимир Илић, лидер Нове Србије.

"Срамота је да пријављујем имовину, на жену, децу, на било кога. Све што имам, води се на моје име. Велики сам порески обвезник био годинама и као министар и градоначелник, и уредно плаћам обавезе према држави", каже Илић.

Функционер ДСС-а Слободан Самарџић каже да нема много поверења да ће "прави корупционаши доћи на тапет".

"Има нечег интимног и приватног у тој ствари. Ако није реч о прекршају, питам се зашто би нешто из мог приватног живота ишло у јавност да се развлачи и прича по медијима", рекао је Самарџић.

Грађани поздрављају законску регулитиву и то што ће имовински обраци бити јавни, али не верују да ће бити истинити.

По закону, подаци о имовини и приходима супружника биће на сајту Агенције за борбу против корупције, само уз њихово одобрење.

Против функционера који не пријаве имовину у року биће поднете прекршајне пријаве, док их, према закону, за евентуално достављање лажних податка очекује затворска казна од шест месеци до пет година.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи