Гојазна петина становништва Србије

Свака друга особа у Србији има вишак килограма, а петина становништва убраја се у гојазне особе. Лекари препоручују свакодневну физичку активност од пола сата до 40 минута и правилну исхрану.

У Србији свака друга особа има вишак килограма, док се петина становништва убраја у гојазне особе. Разлози за ову алармантну статистику су физичка неактивност и неправилна исхрана. Стручњаци упозоравају да последице које настану због вишка килограма могу бити веома озбиљне.

Лоше животне навике и економска ситуација остављају последице и на физички изглед па се број гојазних у Србији повећава из године у годину.

"Мушкарци долазе у теретану да се затегну и набилдују, жене да мало ослабе или да се затегну. Потребно је минимално три до четири месеца вежбања да би се видео неки напредак", изјавио је фитнес инструктор Небојша Софреновић.

Лекари препоручују свакодневну физичку активност од пола сата до 40 минута осим тога треба се и правилно хранити. Заборавити на брзу храну али и на типичне српске оброке.

Нутрициониста Ана Тодоровић рекла је да правилна исхрана подразумева редовност у исхрани, баланс између унете количине хране и онога што ћемо потрошити, а велики је значај и воћа и поврћа у исхрани.

"Морамо напоменути да наше грађанство у веома малим количинама конзумира рибу, углавном користи свињско месо", нагласила је Тодоровић.

Осим лошег утицаја на самопоуздање вишак килограма може бити узрок и веома озбиљних болести попут дијабетиса.

Специјалиста опште медицине Мирјана Милић је рекла да гојазност изазива кардио-васкуларне поремећаје, компликације на гастроинтестиналном тракту, као и разноразне хормоналне и имунолошке поремећаји и поремећаје на кожи.

Осим дијетског начина исхране и физичке активности у решавање проблема вишка килограма треба унети и бихевиоралну терапију јер је гојазност често узрокована психолошким факторима.

Стручњаци кажу да је за скидање вишка килограма потребно макар у пола времена од оног колико су се упражњавале лоше навике.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи