Брже пресуде уз приватне извршитеље

Приватни извршитељи могли би ускоро да од судова преузму део послова из поступака принудног извршења. Задатак приватних извршитеља биће да у што краћем року изврше судску пресуду, изјавио државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

Дипломирани правници са положеним правосудним испитом и искуством у правосуђу ускоро би, у својству приватних извршитеља, могли од судова да преузму део послова из поступка принудног извршења и тиме их растерете.

"Тај, нови вид професије предвиђен је Предлогом закона о извршењу и обезбеђењу који би у марту требало да се нађе у скупштинској процедури", изјавио је државни секретар Министарства правде Слободан Хомен, агенцији Танјуг.

Државни секретар је нагласио да ће задатак приватних извршитеља бити да у што краћем року изврше судску пресуду. За то ће их плаћати држава, из судских такси које прикупља Министарство правде.

"Када смо размишљали о увођењу приватних извршитеља у правосудни систем, бојали смо се да се, на неки начин, не легализују одређене криминалне групе или утеривачи дугова", навео је Хомен и истакао да су због тога предвиђени строги услови за избор будућег приватног извршитеља.

Хомен је додао да ће посебним правилницима накнадно бити уређено поступање професионалних извршитеља, кодекс, награда за рад а требало би да буде донет и правилник за полагање стручног испита за то звање.

Ефикаснији ивршни поступак

"Извршење судске пресуде уз помоћ приватних извршитеља у овом тренутку постоји у 80 посто земаља Европске уније", нагласио је Хомен, који очекује да ће увођење тог института у правни систем Србије битно убрзати и повећати оперативност и ефикасност извршног поступка.

"Један од највећих проблема који постоји у судској пракси је извршење судских пресуда, јер Србија у овом тренутку има око 2,8 милиона предмета од којих је чак милион и 500.000 у процесу извршења", навео је Хомен.

Државни секретар је навео да извршења у Србији просечно трају 500 и више дана за разлику од ЕУ, где се извршење окончава у року од 18 до 20 дана, навео је државни секретар.

Радна верзија новог закона предвиђа строгу контролу рада приватних извршитеља, коју ће обављати извршни судија који спроводи извршни поступак, комора извршитеља и министар правде.

Повреде радне и професионалне обавезе, које су набројане у закону, биће подложне дисциплинској одговорности, а санкције су одмерене сходно тежини учињене повреде. Професионални извршитељи неће смети да бирају које ће предмете узети у рад, нити које ће од њих да изврше преко реда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи