Проблеми у српским породилиштима

Програм "Бејби френдли" лоше се спроводи у породилиштима Србије, закључак је независних аналитичара. Нови и бољи програм требало би да почне да се примењује до краја 2010. године.

У већини породилишта у Србији спроводи се програм "Бејби френдли", намењен да помогне мајкама пре, за време и после порођаја. Ипак, према закључку независних стручњака који су недавно, на позив Министарства здравља обилазили породилишта у Србији, у овом тренутку ниједна установа не заслужује да има тај сертификат.

У извештају стручњака наведено је да нису испуњени неопходни услови програма, а мајке се жале на нехуман и неприхватљив третман на порођају и после њега.

Према речима мајки које су биле у програму "Бејби френдли", искуства са порођаја у болницама у Србији и у другим земљама знатно се разликују.

"После тешке ситуације, порођаја, доведу вам дете, а нисте уопште у могућности да се с њом бакћете и да јој посветите пажњу, нисте у могућности ни да устанете, тако да је то, по мом мишљењу, скроз нељудски", утисци су Јасне, мајке четворомесечне Јање, која је рођена у једном од породилишта Србије.

Сања, која се породила у Немачкој, каже да су јој после порођаја дете одмах донели на дојење и да су се према њој односили веома љубазно, обилазили је и учили како да доји дете.

Недостатак кадрова

У највећем породилишту у Србији, Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт", кажу да су током петнаестогодишњег спровођења програма постигнути одређени резултати, али да има и проблема.

Као главни проблем наводе се собе са шест или седам кревета, које, када су пуне, због плача беба ометају породиље. Други проблем "Народног фронта" јесте недостатак кадра.

"Ми, заиста, немамо довољно медицинских сестара које би биле у сваком моменту на услузи. Иако показују изузетну љубазност, иако су доста вредне, просто не могу да постигну у пуној мери све своје задатке да изврше, јер их нема довољно", рекао је заменик директора ГАК "Народни фронт" доктор Спасо Анђелић.

Независни стручњаци из Македоније и Ирске тврде да ниједно породилиште у Србији не испуњава услове предвиђене за програм "Бејби френдли".

У извештају наводе да се мајке жале на лошу комуникацију са здравственим радницима, недостатак поштовања и недовољно посвећено време и пажњу.

Лоша комуникација са здравственим радницима

"Бејби френдли" програм мајке повезују са ситуацијом у којој ће, исцрпљене после порођаја који ничим није олакшан, бити препуштене саме себи, без потребне помоћи и уз врло ограничену обуку о дојењу.

И у удружењу "Родитељ" потврђују да се највише жалби односи на љубазност и понашање здравствених радника.

"Уколико имамо особље које је расположено да се нађе мајкама, током порођаја, сви ће се кораци, који се тичу, раног почетка дојења, боравка мама и беба, адекватног учења о дојењу, много лакше применити", речи су Ангелине Радуловић из Удружења.

Ђурђа Кисин из Института "Батут" и Радне групе за програм "Бејби френдли" каже да је програм намењен заштити здравља мајке и детета и заштити породице, и да то здравствени радници морају да прихвате, не као наметнуту иницијативу, него као њихов свакодневни рад, начин понашања, размишљања и деловања.

"То је прво, морамо едуковати здравствене раднике. Ми очекујемо да ће ових дана министар здравља формирати мало ужу радну групу, која ће донети иновирани програм пријатеља новорођенчади и мајки", рекла је Кисин.

Најављено је да би нови и бољи програм, могао да буде усвојен до половине године и да почне да се примењује до краја године.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи