Еколошке акције дају добре резултате

Србија на 29. месту према Индексу еколошких перформанси. Добар пласман последица еколошке акције "Очистимо Србију" у оквиру које је очишћена скоро половина депонија у Србији, рекао министар Оливер Дулић.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић рекао је да се према "Индексу еколошких перформанси" за ову годину, Србија од 163 земље света нашла на 29. месту.

"То што се Србија нашла на веома добром месту, допринели су у великој мери напори да се многи закони примене у области заштите животне средине", рекао је Дулић.

Дулић је Танјугу рекао да је такав "добар пласман" последица и велике еколошке акције "Очистимо Србију" у оквиру које је очишћена скоро половина депонија у Србији.

Осврнувши се на прелиминарне резултате извештаја који је представљен на Светском форуму у Давосу, према којима је Србија еколошки "здравија" од већине земаља регије, Дулић је рекао да је важно то што је уведена строжа контрола еколошке инспекције и постигнут договор са индустријом да се имплементирају најмодернији стандарди.

Питање свести 

"Очекују нас велики напори и труд да то место поправимо у наредним годинама. У 2010. години ћемо поставити систем управљања отпадом, не само комуналним отпадом, него и посебним токовима отпада који би требао да доведе до тога да Србија уреди и ову област", изјавио је министар животне средине.

Говорећи о промени свести код грађана када је реч о еколошким питањима, Дулић је истакао да је акција "Очистимо Србију" највећу пажњу посветила на понашање грађана и питање свести становништа о проблемима животне средине.

"Едукација од основне школе, пре свега наше омладине, а затим и свих људи који свакодневно загађују животну средину, на који начин могу да смање тај утицај на природу, је нешто што се показало као јако добро", објаснио је Дулић.

Дулић је, међутим, упозорио да није задовољан неким областима, пре свега заштитом биодиверзитета, стањем комуналне инфраструктуре и оптерећењима који због тога погађају животну средину и додао да ће се на томе урадити убудуће.

Свако мора да схвати да је инвестиција у животну средину велика инвестиција. Захтева много новца, али доприноси много бојем квалитету нашег становништва и омогућује земљи да привуче велике инвестиције и запосли људе", навео је Дулић.

Грађани заинтересовани за еколошке теме 

Коначан извештај о еколошким перформансама земаља за ову годину биће објављен 12. фебруара, а индекс државе рангира се према десет категорија, као што су загађење ваздуха, биолошка разноврсност и климатске промене.

Директор еколошког Фонда "Ецотопиа" Срђа Поповић оценио је да је сврставање Србије на 29. место у области екологије добра вест и додао да је свест грађана о чувању своје околине побољшана, захваљујући пре свега акцији "Очистимо Србију".

Према његовим речима, последње истраживање јавног мњења показало је да еколошке теме у већој мери интересују грађане него раније.

Поповић је нагласио да би у наредном периоду требало већу пажњу посветити рециклажи јер Србија сада рециклира само 15 одсто смећа, углавном папир.

Како је истакао, Србија је једна од енергетски најнеефикаснијих нација и томе би требало посветити већу пажњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи