Помоћ за Ивану и Ивана

Брат и сестра Иван и Ивана живе са болесном мајком у кући на периферији Београда, без воде и канализације. Основна школа коју похађају покренула акцију 'Једна цигла за хуманије одрастање Ивана и Иване', деце без докумената и званичног презимена.

Услед тешких животних околности, брат и сестра, Иван и Ивана, иако су рођени и живе у Београду, званично немају име, матични број ни адресу. После изненадне смрти оца, остали су са болесном мајком и без икаквих примања.

Основна школа "Бранко Радичевић" коју похађају, покренула је акцију како би им се омогућио кров над главом. 

Иван и Ивана никада нису имали здравствену књижицу, нису уписани у матичну књигу рођених, немају пријављено место пребивалишта, презиме нити било какав документ.

Покојни отац Милутин, зидар надничар, није био у радном односу, па је породица остала без икаквих примања. Живе са мајком у Великој Моштаници, у изнајмљеној кући без воде и без канализације.

Ивана, која има 15 година, каже да би волела да има своју кућу, а највише купатило где би могла да се "окупа као човек".

"Ја бих хтео негде да радим, нема везе што сам мали, ја сам оцу помагао, радили смо заједно, куће и ограде, помагао сам колико сам могао. Знам да радим те ствари", каже тринаестогодишњи Иван.

Мајка Радмила је срчани болесник. Каже, прихватила би било какав посао да преживи.

"То што смо добили од покојног мужа, мислим, народ што је доносио и давао, имали смо, можда је остао још неки динар, а овако нешто да примамо - то не", објашњава Радмила.

Плац и цигле за хуманије одрастање

Ученици основне школе "Бранко Радичевић" у Великој Моштаници, заједно са родитељима, решили су да помогну.

"Нам је жао што Иван и Ивана не живе истим животом као ја и моји другари. Они морају да брину о томе да ли ће имати шта да једу, шта да обуку, где ће живети", каже ученица Јована Репановић.

Наташа Панић из Савета родитеља упутила је апел свим људима добре воље.

"Мислим да ће родитељи да разумеју апел ове мале школе да се помогне деци која су у стварно тешкој ситуацији и да им се омогући да имају будућност", каже Панићева.

Вршилац дужности директора Драган Ралић каже да су Иван и Ивана уписани у школу без докумената, а како би их добили, ангажован је Центар за социјални рад општине Чукарица.

Покренута је и акција "Једна цигла за хуманије одрастање Ивана и Иване".

"Због тога смо кренули у читаву причу, али како смо одмицали, наилазили смо на све дубље проблеме јер смо схватили да они за пар дана буквално неће имати шта да једу", каже Ралић и додаје да је сада проблем плац, како би та "цигла имала где да се постави".

Број рачуна за помоћ Ивану и Ивани

Хипо Алпе Адриа банка, на име Радмила Нуждић

165-1001523153909-06

Информације о бројевима девизних рачуна могу се добити слањем захтева на адресу

osbrankoradicevic@yahoo.com

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи