Збринуте 102 породице

У прошлој години хуманитарна организација Дивац помогла 102 породице. Владе Дивац рекао да ће акција "Можеш и ти" бити настављена док сви колективни центри у Србији не буду затворени.

Хуманитарна организација Дивац је у прошлој години помогла 102 породице, док је циљ да се у овој години стамбено збрине 1.000 породица из колективних центара, истакнуто је на данашњој конференцији за новинаре те фондације.

"Људима који су прошле године смештени у куће смо успели да обезбедимо средства да започну свој бизнис. Тај грант је отприлике износио 2.000 евра по породици", рекла је председница Фонда Снежана Дивац.

Председница Фонда је навела да се у пројекат "Можеш и ти" укључило 50.000 људи и апеловала на сва предузећа, али и појединце да се укључе у ту акцију.

Заменица комесара за избеглице Светлана Велимировић рекла је да је у протеклој години 1.358 породица стамбено збринуто, или помогнутно економски или на други начин.

Велимировићева је рекла да је један од циљева Националне стратегије за решавање питања избеглица и расељених лица која је усвојена 2002. године затварање колективних центара у Србији.

Велимировић је рекла да је од тада број колективних центара и људи смештених у њима смањен за 80 одсто.

"У овом тренутку имамо 60 колективних центара, од којих је 17 на територији Косова и Метохије у којима је смештено 5.000 људи", навела је она.

Према њеним речима, у Србији има и 52 неформална колективна центра у којима је смештено 2.000 људи. Она је објаснила да се под неформалним центрима подразумевају објекти чији власници нису познати.

Највише избеглих и расељених лица у Европи

Владе Дивац подсетио је да у Србији и даље живи највише избеглих и расељених лица у Европи и позвао све који имају могућности да се укључе у акцију "Можеш и ти".

Дивац је навео да ће акција бити настављена док сви колективни центри у Србији не буду затворени.

Представник УНХЦР за Србију Едуардо Арболеда навео је да је ово трећа година сарадње УНХЦР-а и Фондације Дивац и да очекује њен успешан наставак.

Арболеда је указао да регион више није "приоритет" и да је све теже набавити новац за избеглице и расељене.

Према речима Арболеде, УНХЦР је у протеклих 20 година потрошио више од 500 милиона долара за помоћ избеглицама у Србији.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи