"Симпо" жели сарадњу са "Копаоником"

Компанија "Симпо" заинтересована је за сарадњу са предузећем "Копаоник" из Куршумлије, речено у Министарству економије. Два куршумлијска предузећа и даље блокирају пут Ниш-Приштина.

Радници приватизованих предузећа, Шумско индустријског комбината "Копаоник" и модне конфекције "7. јул" из Куршумлије настављају вишедневну блокаду регионалног пута Ниш - Приштина незадовољни, како кажу, јучерашњим порукама Владе из Београда.

Председник Управног одбора "Копаоника" Богољуб Урошевић је рекао да радници јесу за договор, али инсистирају на доласку министара у Куршумлију како би се на лицу места уверили да протест није исполитизован и да су њихови разлози искључиво социјалне природе.

Урошевић је подсетио да није први пут да радници два приватизована предузећа протестују и да су раније ти протести били обустављени јер су им била обећана решења за њихове захтеве која, међутим, нису реализована

Радници две куршумлијске фирме траже исплату заосталих зарада, повезивање радног стажа и отпис комерцијалних и дугова држави.

Они тврде да регионални Ниш - Приштина неће деблокирати до остварења свог циља.

Министри економије и регоналног развоја Млађан Динкић и рада и социјалне политике Расим Љајић позвали су јуче раднике да прекину протест обећавши им да ће учинити све у оквиру могућности.

Динкић и Љајић су истакли и да куршумлијски протести нису социјалне природе. Динкић је најавио разговоре с представницима фирми заинтересованих за стратешку сарадњу са "Копаоником" истакавши да би, уколико до обнове производње дође, то могло да се догоди почетком марта.

Заступница друштвеног капитала у "Копаонику" Споменка Јаковљевић рекла је да је протест радника те фирме и модне конфекције "7. јул" искључиво социјалне природе, а њихов основни циљ је захтев да фирма ради и да они примају плату.

Јаковљевићева, која је јуче присуствовала разговорима у Београду, каже да је задовољна и да је са тих разговора понела "доста добар утисак", као и да очекује да ће овог пута "нешто бити урађено и доведено до краја".

Успостављен дијалог са штрајкачима у Новом Саду

Представници запослених у јавним и комуналним предузећима у Новом Саду нису постигли договор с градским властима о прекиду штрајка који су почели пре четири дана.

Председник штрајкачког одбора Зоран Радосављевић рекао је да су предлози "половични" и да ће одлуку о њима донети штрајкачки одбор, али да је задовољан због успостављања социјалног дијалога с градским властима.

Синдикалци су након разговора с представницима локалне самопуправе најавили да ће протест наставити у петак у 15 часова испред Градске куће.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић изјавио је раније да је близу коначан договор представника градске власти и синдиката и најавио да би штрајк запослених у јавним комуналним предузећима могао сутра да престане.

"Одлука о умањењу масе зарада од 10 одсто остаје на снази, али плате неће бити смањиване радницима који обављају најтеже послове", рекао је Павличић на конференцији за новинаре, после данашњих преговора у Градској кући.

И бивши радници грађевинског предузећа "Јастребац" наставили су протест у холу некадашње управне зграде тог крушевачког предузећа које је у стечају.

Учесници протеста траже хитно окончање стечајног поступка који траје више од седам година, измирење својих потраживања и ревизију стечајног поступка због сумњи у бројне злоупотребе и неправилности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи