Преглед штампе (21. 01. 2010.)

Политика: НБС попушта стеге банкама, Новости: Декани неће у функционере, Press: Невероватно откриће: Сандуловића хтели да убију голубари?!, Блиц: Вођа клана „Америка“ са Јоцићем прао новац од дроге, пише београдска дневна штампа

НБС попушта стеге банкама

Бечки споразум којим су се банке обавезале да не смањују ниво изложености како би привреди и грађанима Србије обезбедили довољно зајмова, формално ће важити до краја ове године. У пракси, међутим, он више неће бити толико обавезујући за банкаре. Јер, како је гувернер Радован Јелашић, који је учествовао на конференцији Јуромани у Бечу, појаснио новинарима из Србије, приликом предстојеће фебруарске посете делегације Међународног монетарног фонда на преговарачком столу биће отворено и питање смањена рестриктивних стега за банкарски сектор.

Народна банка Србије већ сада је узела у обзир чињеницу да су банке повећале своју изложеност у Србији, казао је гувернер. То значи, да постоји интерес да се и у будућности новац из централа пласира у Србију, али и да се обезбеде додатни кредити.

Иако су многи банкари у претходних неколико дана учествујући на бечкој конференцији признали да много пријатније седе у својим фотељама него прошле године када су их због надолазеће кризе жуљале, сада их забрињава то што, како кажу само седење на парама не доноси профит. Јер, Бечки споразум их, пожалили су се новинарима, обавезује да држе одређени ниво новца који немају коме да пласирају. Претходних дана чуло се и то да својим новцем желе да располажу у складу са тражњом, односно да га преусмере тамо где где је неопходнији.

Гувернери различитих европских држава, министри финансија и привредници ипак су се сложили у једном: годину која је за њима никада неће заборавити. Криза је, чуло се, идеално време за предузимање корака који су понекад и болни, али дугорочно веома корисни у тренутку кад економија почне да расте. Ходницима хотела „Хилтон", где је конференција одржана провејавала је извесна доза страха, јер се очекује повећање социјалних тензија. Криза није завршена све док број запослених не почне да се повећава, а у условима опоравка од финансијских непогода и даље ће важити дарвиновско правило еволуције: „Не побеђују ни најпаметнији, ни најснажнији, већ они који се најбрже прилагођавају".

Новинари из Србије на крају су питали гувернера да ли ће из Беча у Србију донети и неке добре вести:

- Нисам ја, као гувернер, задужен за то. За добре вести ћете морати да питате у Београду-нашалио се гувернер на рачун оптимизма који шире домаћи државни званичници.

Декани неће у функционере

Ректор Универзитета у Београду проф. др Бранко Ковачевић упутиће протестно писмо Агенцији за борбу против корупције због "апсурдног тумачења Закона" према којем су ректори, проректори, декани и продекани сврстани у категорију функционера. Због тога је и њима одређена обавеза да до краја јануара овој институцији доставе податке о својој имовини и имовини чланова уже породице.

Према речима Зоране Марковић, директора Агенције, претходним законом носиоци академских функција нису били дужни да пријаве имовину, док је новим прописом то промењено.

- Не знам зашто се професори буне када су још у децембру знали да су дужни да предају имовинске карте, јер раде у установи чији је оснивач држава - објашњава Зорана Марковић. - Имају довољно времена да то учине у року, јер треба само да попуне и пошаљу образац који се налази на сајту Агенције.

Ковачевић објашњава да професори немају шта да крију, да имају станове који су откупљени много раније, а да су им плате пет пута ниже него њиховим колегама у Европи који месечно зарађују четири-пет хиљада евра.

- Ова обавеза је директно нарушавање аутономије универзитета - сматра проф. др Марко Бацковић, декан Економског факултета у Београду. - Ректори и декани нису никакви функционери, јер немају никакве привилегије, нити их именује Скупштина или Влада. Не примају плату као декани и ректори, већ професорску зараду, коју би имали и да не обављају ову функцију.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Слободан Арсенијевић каже да у овом граду није било негативних коментара декана због пријављивања имовине. Он додаје да универзитетски професори ни ректори нису богати, а да су се случајно нашли у групи функционера.

Невероватно откриће: Сандуловића хтели да убију голубари?!

Никола Сандуловић (47), бивши телохранитељ Зорана Ђинђића који је рањен у бомбашком нападу, највероватније је био мета „голубарске мафије"! Како Пресс сазнаје, полиција сумња да се Сандуловић, који је годинама на челу Голубарског савеза замерио трговцима који на голубовима обрћу велики новац!

Саговорник Преса близак истрази каже да полиција истражује мотиве овог бомбашког напада.

- Познато је да се Сандуловићево име повезује са бројним грађевинским инвестицијама у Београду. Могуће је да се у тим пословима некоме замерио. Међутим, највероватнији мотив напада су послови око трговине голубовима. Сандуловић је велики љубитељ голубова, а од 2001. године је председник Голубарског савеза Србије. Од када је дошао на чело те организације имао је противнике. Сумњамо да се замерио трговцима који на голубовима зарађују велики новац - рекао је извор Преса.

Како сазнајемо, цене појединих врста голубова високолетача достижу и до 15.000 евра!

- Голубарство је поред хобија постало и уносан бизнис. Ту се обрћу велике паре. Сандуловић је многима стао на жуљ када је постао председник Голубарског савеза. Он је увео ред у савез. То се некима није свидело. Иначе, поједине врсте голубова вреде много, трговци много зарађују. На голубове се не плаћа порез, па су разне махинације могуће - каже за Пресс један београдски голубар.

Репортери Преса јуче су звали Николу Сандуловића, али нам је жена, која се није представила, рекла да он није код куће. Испред Сандуловићеве виле на Сењаку која је опасана високим зидом јуче су се смењивале бројне новинарске екипе. Међутим, и тамо је речено да немају никакав коментар на бомбашки напад на Сандуловића.

Вођа клана „Америка" са Јоцићем прао новац од дроге

Недавна заплена скоро двеста килограма кокаина у једној јужноамеричкој држави могла би да буде повод који је припаднике криминалне групе "Америка" окренула против Миленка Ласковића, убијеног са три хица у понедељак увече у насељу Крњача. Ласковић је у полицији евидентиран као дугогодишњи члан овог клана познатог по везама са најутицајнијим нарко-картелима од којих су куповали велике количине дроге која је потом кријумчарена у Европу.

- Претпостављамо да је Ласковић убијен због сукоба унутар клана, а не да би се нашао на мети супарничке екипе. Дрога која је недавно заплењена у Јужној Америци део је пошиљке иза које, према претпоставкама полиције, стоји група "Америка". Тих двеста килограма пало је у руке полиције и то је довело до раздора у групи, а кривица за неуспели транспорт пала је на Ласковића. Могуће је да је то мотив због кога је Ласковић убијен и истрага убиства за сада иде у том правцу - каже за "Блиц" извор из врха МУП Србије.

Он наводи и да двеста килограма кокаина заплењених у Јужној Америци нису једина нарко-пошиљка коју полиција у последњих годину дана везује за пословање ове криминалне организације, којом руководе Милета Миљанић и Зоран Јакшић из Зрењанина, родног места и убијеног Ласковића.

- На свакој од тих заплена се ради. Утврђују се учесници кријумчарења, од курира па до главних нарко-босова, полазне тачке и крајње одредиште пошиљки, као и начини транспорта дроге - каже извор "Блица".
Доказа који би довели до хапшења осумњичених за организовање куповине и кријумчарења ових пошиљки за сада нема. Ипак, у српској полицији верују да 200 килограма кокаина није једина пошиљка иза које стоји клан "Америка".

- Тих двеста килограма је само део уговорене транше која је сигурно неколико пута већа, а сигурно је и да то није једина пошиљка иза које стоје припадници групе "Америка" - каже извор "Блица".

О групи "Америка" полицијски досије постоји још од 1997. године када је на никад расветљени начин нестао њен оснивач Војислав Раичевић, звани Воја Американац. Његов нестанак, односно како се претпоставља убиство, иако леш никада није нађен, изазвао је сукобе у подземљу који су обележили деведесете године.

За ову групу везују се убиства инспектора Драгана Радишића, Радована Стојчића, Милорада Влаховића, Драгана Симића, као и Бојана Петровића, Мише Цвјетичанина, Милана Рогановића, Горана Вуковића, Радета Ћалдовића Ћенте, новинарке Маје Павић, Јусе Булића, Зорана Шијана, Зорана Тодоровића...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи