Хлеб доброг квалитета

Грађани у Србији једу хлеб задовољавајућег квалитета, показали резултати акцијске контроле Министарства пољопривреде. У свега 1,1 одсто контролисаних случајева у хлебу пронађене материје које могу негативно да утичу на здравље.

Резултати акцијске контроле Министарства пољопривреде паказали су да је хлеб у Србији задовољавајућег квалитета.

Обављено је 728 контрола произвођача хлеба, пре свега малих пекара на читавој територији Србије.

Анализа показује да чак седамдесет одсто упакованог хлеба није правилно декларисано.

У девет одсто случајева назив хлеба је неодговарајући. Од сто контролисаних векни, четири су лакше од прописане тежине, а у 1,1 одсто случајева у хлебу је пронађен повећан садржај олова.

Основне врсте хлеба представљале су половину узорака. Друга половина биле су специјалне врсте.

Скоро у сваком округу после контроле привремено је затворен бар по један објекат.

Директор Генералног инспектората Министарства пољопривреде Душан Пајкић каже да неиспуњеност минималних техничких услова онемогућава производњу хлеба.

"Велики проблем је неиспуњеност минималних техничких услова у објектима где је 35 одсто објеката имало неке мање или веће недостатке, односно нису у мањој или већој мери испуњавали услове да се у тим објектима одвија производња хлеба", навео је Пајкић.

Средином прошле године усвојен је Закон о безбедности хране. За контролу хлеба Министарство пољопривреде имало је подршку Националне организације потрошача Србије.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић најављује да ће се у наредном периоду више бавити специјалним врстама хлебова.

"У наредном периоду више ћемо се бавити специјалним врстама хлебова, интегралним хлебовима, а поготову скренути пажњу на производњу црног хлеба, који по правилнику треба да се прави од брашна типа 1100, а ни један млин у Србији не меље тип брашна 1100", рекао је Поповић.

И велики индустријски произвођачи ускоро могу да очекују инспекторе. Контролисаће се хлеб, али и квалитет пецива и смрзнутих пекарских производа, најављују у Министарству пољопривреде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи