Возачи државних органа под лупом

Поднета прекршајна пријава против возача управе за заједничке послове који је вожњом угрозио место полицијског увиђаја. Комитет за безбедност саобраћаја затражио од МУП-а да процесуира возаче службених возила државних органа који се бахато и насилнички понашају у саобраћају.

Возач управе за заједничке послове Горан Јовић суспендован је јер је вожњом угрозио место полицијског увиђаја возећи службени аутомобил. Он се није зауставио иако је на путу био увиђај после саобраћајне несреће код Гамзиградске бање.

Против возача је поднета прекршајна пријава , а после консултација са тужилаштвом биће процењено да ли има и елемената кривичног дела.

У аутомобилу је осим Јовића била и Бранислава Парезановић сарадница председнице Скупштине Србије Славице Ђукић -Дејановић. Возач је претекао колону и хтео је да прође иако је на путу у току био увиђај после саобраћајне несреће у којој је једна особа настрадала. Возило се касно зауставило и том прилико је оборило неколико маркера који су коришћени приликом увиђаја.

Према незваничним информацијама Јовић је рекао полицајцима да жури и да вози особу са имунитетом.

Извори блиских истрази кажу да није тачно да је том приликом аутомобил који је у власништву управе за заједничке послове прешао преко тела настрадале особе.

Председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић потврдила је да је у колима била њена сарадница и да је скупштина предузела одређене мере против возача.

У Министарству за инфраструктуру кажу да ће тужилац морати да утврђује да ли постоји кривично дело тј. да ли је било уласка у обезбеђен простор на којем се врши увиђај.

Такође, по новом закону о безбедности саобраћаја возач би могао да буде кажњен због насилничке вожње.

 Казне за насилничку вожњу

Демир Хаџић из Министарства за инфраструктуру наводи да  нови закону о саобраћају прописује казнене поене и новчане казне уколико се утврди да се ради о насилничкој вожњи.

"Уколико је дошло до непоступања по знаку овлашћеног службеног лица шест казнених поена новчана казна од 15 до 30. 000 динара и обавезну забрану упорављања моторним возилом од најмање три месеца уколико је у питању насилничка вожња у том случају иде 15 казненинх поена забрана управљања моторним возилом од 9 до 12 месеци и запрећена казна затвора од 30 до 60 дана", навео је Хаџић.

Комитет за безбедност саобраћаја затражио је од Министарства унутрашњих послова да оштро и енергично контролише и процесуира возаче службених возила државних органа који злоупотребљавају ауторитет институције или личности које превозе и који се бахато и насилнички понашају у саобраћају.

У Комитету  кажу да у свим земљама постоје возила под пратњом и службена тј возила за обављање службених задатака. Она имају посебна права на путу осим у две ситуације.

Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја истиче да сви па и возачи службених лица морају да поштају саобраћајне прописе.

"Када је саобраћај регулисан службеним лицем и када постоје светлосни саобраћајни знакови ниједан возач не сме без обзира да ли вози председника државе не сме да прође кроз црвено светло када им је тим светлом забрањен пролаз"

Професор Милан Вујанић каже да је већина возача републичких органа крајем прошле године била на курсу током којег су упознати са новим одредбама закона о безбедности у саобраћају.

Комитет за безбедност саобраћаја затражио је од Министарства унутрашњих послова да оштро и енергично контролише и процесуира возаче службених возила државних органа који злоупотребљавају ауторитет институције или личности које превозе и који се бахато и насилнички понашају у саобраћају.

Комитет је затражио и да МУП објави свако кршење саобраћајних прописа од стране возача државних и јавних органа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи