Документарни филм о операцији "Хаљард"

Током Другог светског рата српски народ спасао је више од хиљаду савезничких авијатичара. Сведочења преживелих америчких пилота и њихових спасилаца забележена су у документарном серијалу, а прву епизоду можете вечерас погледати на нашем Другом програму.

Продукцијска група "Евроатлантске инцијативе" из Београда представила је серијале о америчким војним ветеранима - пилотима које су Срби спасавали током Другог светског рата и најавила приказивање и документарног филма о операцији "Хаљард".

Продуцент Данијел Шунтер је рекао да се документарни серијал односи на америчке пилоте које су током Другог светског рата, када су били оборени, спасавали Срби - припадници и партизанских и четничких јединица.

Шунтер је навео да је део серијала снимљен у Охају и да се односи на пилота ветерана Вилијема Мекгија, који је оборен над Босном и Херцеговином и кога је спасао партизан с презименом Каличанин.

Серијал је снимљен уз помоћ војног аташеа амбасаде САД у Београду, потпуковника Џона Капела, који је подсетио да је на простору бивше Југославије током Другог светског рата спасено око 1.000 америчких пилота.

Капело је оценио да овај серијал, иако представља причу из прошлости, приказује праву врсту односа између српског и америчког народа.

Редитељ серијала Златко Стоиловић рекао је да ће два серијала од уторка, 19. јануара, бити приказана на Другом програму РТС-а и трајаће по 24 минута.

Докуметарни филм бави се операцијом "Хаљард" у лето 1944. године када је око 1.000 америчких припадника ваздухопловних снага оборено изнад окупиране Југославије, од којих је велики број завршио у Србији.

Током серије дневних и ноћних полетања, заједнички тим Југословенске краљевске војске у отаџбини и америчке Службе за стратешке послове евакуисао је више од 500 америчких ваздухопловаца из села Прањани крај Горњег Милановца.

Припадници Ваздухопловних снага САД посведочили су о пожртвованости локалних српских сељана, који су их хранили и штитили, у неким случајевима и до шест месеци.

Операција "Хаљард" сматра се за једну од најуспешнијих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија у историји ратовања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи