Преглед штампе (19. 01. 2010.)

Новости: По вакцину без потписа, Press: Само премијер и 8 министара поднели имовинске карте, Блиц: У недељу устоличење патријарха, Политика: Ученик владике Николаја „извлачи” патријарха, пишу београдски дневни листови

По вакцину без потписа

Вакцинација ученика основних и средњих школа у Србији, али и њихових наставника, почеће у уторак. Доктор Предраг Кон, председник Радне групе за праћење грипа, сматра да ће заштита ђака бити успешна ако се одазове бар 25 одсто ђака, чиме би се спречило даље ширење епидемије.

- Дошло је до малог пораста броја оболелих међу школарцима, а највеће повећање је у узрасту од 15 до 29 година - каже др Кон. - Тренутно пада интерес за вакцинацију, јер нема масовног оболевања, али последње недеље јануара очекујемо веће интересовање. Вакцинација је превентивна мера, а прави ефекат ће се постићи код оних који приме заштиту до краја овог месеца.

У школе је стигло упутство Министарства просвете о току вакцинације које ће бити прочитано на родитељским састанцима.

- Стручњаци из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут" написали су упутство, да директори и разредне старешине не би сами тумачили начин вакцинације - напомиње Зоран Костић, помоћник министра просвете. - Њихова дужност је да на родитељским састанцима прочитају текст који су добили и да обавесте оне који нису присуствовали. Коначна одлука је на родитељима: они ће рећи да ли ће њихово дете примити вакцину.

Доктор Бранислав Лазић, руководилац специјалне радне групе за Београд за борбу против грипа, појашњава да ће доктори и педијатри из регионалних домова здравља одржати предавање о грипу и предностима вакцинације.

- Вакцинација ће се обављати, искључиво, у домовима здравља, где ће педијатри, у присуству родитеља, прегледати малишане, и пелцоваће ђаке који су здрави - каже др Лазић. - За школе на ободу Београда постоји могућност да се организује мобилна екипа, али опет уз присуство родитеља. Средњошколци могу да дођу и без родитеља, али морају да имају потписану сагласност.

И међу просветним радницима постоји дилема - за вакцину или против ње. Петар Јоксимовић, директор ОШ „Јован Стерија Поповић", из Вршца, каже да су у његовом колективу мишљења подељена, али да ће се он вакцинисати.

- Даћу пример колегама, а и спадам у ризичну групу - објашњава директор. - Ни родитељи још нису сигурни шта да раде, али ћемо до среде све њих упознати са упутством. Најважније је да ни колеге ни децу нико неће приморавати да се пелцују.

Само премијер и 8 министара поднели имовинске карте

Само девет од укупно 27 чланова Владе предало је извештај о имовини и приходима Агенцији за борбу против корупције! Премијер Мирко Цветковић предао је свој извештај јуче, а до сада су то урадили и свих пет министара из Г17, потпредседник Јован Кркобабић, министар рада Расим Љајић и министар пољопривреде Саша Драгин.

Осталих 18 чланова Владе правдају се одморима, професионалним обавезама, здравственим неприликама, али и чињеницом да нису закаснили пошто законски рок за предају извештаја истиче 31. јануара. Интересантно је да чланови Владе сматрају да они, као највиши државни функционери, немају обавезу да нижим носиоцима државних функција дају пример у испуњавању законских обавеза.

У кабинету премијера Цветковића кажу да свако мора да испуни законску обавезу.

- Премијер има стан од 70 квадрата у којем живи његов син, стан од 45 квадрата у којем живи његова мајка, аутомобил „волво" из 2005. и 10 одсто власништва у књижари своје супруге. Кућа у Земуну у којој живи премијер је власништво његове супруге - речено је Пресу.

Министарка финансија Диана Драгутиновић каже за Пресс да је њу у слању извештаја спречио годишњи одмор.

- Од 2004, када сам постала вицегувернер, сваки шест месеци шаљем извештај о имовини. Нови извештај још нисам послала, јер ми је данас (понедељак) први радни дан. Али, он неће бити различит од претходног. Највредније што имам је стан од 84 квадрата у Војислава Илића, у којем живим од 1990 - каже министарка финансија.

Ни министар одбране Драган Шутановац није поднео извештај због одмора.

- Извештај ћу предати у најскорије време. Од имовине имам трећину имања у Прокупљу, уметничке слике, породични накит, а стан у центру Београда је у власништву моје супруге.

Министарка правде Снежана Маловић каже да су је спречиле обавезе око спровођењу реформи правосуђа, али да ће извештај предати данас, а исто тврде и у кабинету потпредседника Владе Божидара Ђелића.

У недељу устоличење патријарха

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије донео је као местобљуститељ одлуку да се устоличење 45. патријарха одржи у недељу 24. јануара у Саборној цркви у Београду, а његову одлуку аминовао је Синод СПЦ, сазнаје „Блиц". То значи да би већ у петак 22. јануара, првог дана Сабора, требало да се зна ко је наследник патријарха Павла.

За „Блиц" у београдској Патријаршији одлуку појашњавају констатацијом да, ако патријарх не може да се изабере за један дан, неће ни за више. Намера је да се кругови гласања за кандидате којих треба да је тројица не отежу у недоглед.

Митрополит који је и местобљуститељ има право сам да донесе овакву одлуку са којом Синод може да се сложи и накнадно по одлуци местобљуститеља. Реч је о такозваним резиденцијалним одлукама. Јуче се огласио и Синод СПЦ. Црквена Влада је изнела званични став о гласању архијереја Охридске архиепископије. У саопштењу Синода се каже да је став СПЦ „и канонски једино могуће тумачење већ постојеће начелне саборске одлуке да архијереји Охридске архиепископије, попут свих осталих епископа СПЦ, учествују у избору патријарха српског. То значи да могу да гласају.

- Одрицање архијерејима Охридске архиепископије права учешћа у избору значило би или да их ми не признајемо за своју православну браћу у епископској служби, или да их сматрамо припадницима неке друге аутокефалне цркве, што је бесмислено, или да их сматрамо већ признатом засебном аутокефалном црквом, што је још бесмисленије - каже се у саопштењу.

Да подсетимо, „Блиц" је писао да владике из Македоније имају неспорно право гласа, али да се у Сабору група епископа томе противи. Посебно је до сада гласно негодовао и супротстављао се овом канонском правилу епископ банатски Никанор. Отуда није искључено да овај епископ, али и не само он, на предстојећем изборном Сабору изнова покрену питање да ли могу да гласају македонске владике. Иначе, архиепископ охридски Јован је хапшен и затваран у Македонији због јединства са Српском црквом. У интервјуу за „Блиц" сведочио је о својим угроженим људским правима јер не може да се врати у своју архиепископију, већ је на релацији Београд - Солун.

Ученик владике Николаја „извлачи" патријарха

Свети архијерејски синод ће дан уочи почетка изборног сабора Српске православне цркве, 22. јануара, изабрати монаха који ће имати част да „апостолским жребом", између тројице кандидата изабере 45. патријарха српског. Највеће шансе да после молитве у патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог извуче једну од три запечаћене коверте, у којој се налази име наследника патријарха Павла на светосавском трону, имаће архимандрит Јован (Радосављевић) из манастира Благовештење у Овчарско-кабларској клисури.

Отац Јован, један од неколицине преосталих живих ученика светог владике Николаја (Велимировића), могао би да добије подршку три члана „црквене владе": епископа бачког Иринеја, епископа захумско-херцеговачког Григорија и епископа далматинског Фотија.

Али, како се незванично сазнаје, са овим предлогом за сада још није потпуно сагласан мјестобљуститељ патријаршијског трона митрополит Амфилохије. „Питање је да ли ће отац Јован имати ту част. Правило је да коверту са именом будућег патријарха извуче најстарији свештенослужитељ који је уједно и настојатељ манастира, а архимандрит Јован је само сабрат овчарског Благовештења", каже један извор веома близак митрополиту Амфилохију.

Незванично се сазнаје да митрополиту црногорско-приморском смета чињеница да је архимандрит Јован веома близак са „главним конкурентом" за патријаршијски трон, епископом бачким Иринејом. Наиме, последњих година готово сваку зиму отац Јован проводи у владичанском двору у Новом Саду, где је недавно и прославио своју крсну славу Никољдан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи