Пливање за Богојављенски крст

Студент Војне академије, Александар Соколов, први је извукао Богајављенски крст у традиционалној трци на Ади Циганлији. Српска православна црква данас слави Богојављење, празник крштења Исуса Христа, којим је почела његова мисија хришћанске проповеди.

Православни верници и Српска православна црква прослављају Богојављење, један од петнаест највећих верских празника.

На Ади Циганлији и ове године одржало се традиционално пливање за Богојављенски крст.

Студент четврте године Војне академије, Александар Соколов, први је данас препливао 33 метра у богојављенској трци на Ади Циганлији и освојио Богојављенски крст и победнички плашт.

У традиционалној прослави Богојављења, трци за богојављенски крст који тежи 15 килограма, учестовало је 50 такмичара који су препливали стазу од 33 метра, што симболизује године живота Исуса Христа.

Соколов је после трке рекао да се дуго спремао, али је додао да је било јако хладно. Температура воде је за време пливања износила четири степена.

У пливању за часни крст, учествовао је и почасни пливач професор физичке културе Александар Даничић (77), као и две девојке.

Богојављенску молитву пре трке одржали су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ Хвостански Атанасије. Митрополит Амфилохије је нешто касније у оквиру уметничког програма, са оперским певачем Оливером Његом, певао песму "Косовка девојка".

Министар вера Богољуб Шијаковић поручио је такмичарима да пливају за крст на коме је, како је навео, судбина нашег народа између распећа и васкрсења.

"Желим да се сви молимо ових дана да нам се јави нови патријарх", рекао је Шијаковић.

Богојављенска трка за часни крст се на Ади циганлији одржава по 12. пут. Претходно су јутрос одржане богојављанске литургије у црквама Светог Ђорђа и Свете Петке на Чукарици, одакле су свечане литије кренуле ка Ади Циганлији.

Традиционално пливање за Богојављенски крст

Традиционално пливање осим у Београду, организовано је и у другим градовима у Србији. У конкуренцији 43 такмичара најбрже је до часног богојављенског крста у Западној Морави у Чачку допливао је Бојан Драшковић.

Први пут у тој верској и спортској манифестацији, која је у Чачку обновљена 2005. године, учествовала је и девојка Марија Петковић. Такмичење за часни крст у правом зимском амбијенту пратио је и велики број Чачана.

Пливање до богојављенског крста на Сави у Сремској Митровици, испред цркве Светог Стефана, окупило је рекордних 51 учесника. Први је до богојављенског крста стигао Синиша Глушица (21), студент из Кикинде, коме је припао златник.

Крагујевчанин Страхиња Тракић овогодишњи је победник богојављењског такмичења у вађењу крста из крагујевачког језера у Шумарицама, на коме су учествовала 33 такмичара.

Седамнаестогодишњи Страхиња је ученик средње школе и био је најмлађи учесник овогодишњег надметања, на којем је учествовао први пут.

Богојављенски крст из Нишаве у Нишу данас је извадио припадник Жандармерије Милош Алексић (25). У трци на Нишави учествовало је 19 пливача од 19 до 63 године старости, а температура Нишаве била је 5,3 степена Целзијуса.

У традиционалном витешком надметању у пливању за богојављенски крст на Западној Морави код Крушевца, победио је двадесетогодишњи студент из Крушевца, Филип Бановић. У трци за Богојављенски крст учествовало је 55 такмичара, што је рекордан број учесника.

Победник шабачке богојављенске трке за Часни крст је Саша Јовановић (21) из тог града који је био најбржи од 54 пливача. Трка за Богојављенски крст у Шапцу одржана је седми пут а међу учесницима је била и једна жена.

Освештање Дунава и пливање за Часни крст

Двадесетједногодишњи студент уз Земуна, Никола Гогић, понео је данас титулу носиоца Богојављенског крста, победивши у трци која је 13. пут одржана на Земунском кеју.

Ове године оборен је рекорд у броју такмичара, којих је било 73, рекао је председник Организационог одбора Дамир Ковачевић и подсетио да је вађење Часног крста из Дунава посвећено упокојеном патријарху српском Павлу.

Медаљу је Гогићу уручио Ковачевић, а витешким плаштом га је огрнуо председник општине Земун Бранислав Простран.

После литургије у Храма светог оца Николаја Мириклијског, одржана је литија која ће се  кретала земунским улицама - Његошевом, Главном и Господском до ресторана "Венеција".

Пливање за Часни крст организаовано је и на ушћу Саве у Дунав код спортског центра "Милан - Гале Мушкатировић".

Верско учење 

По верском учењу, у првој години свог јавног деловања, Исус Христос је отишао код Јована да га овај крсти. После крштења, Јован, назван Крститељ, видео је како се небо отвара и Дух свети, као голуб, силази на Исуса.

Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију, а слави се као Богојављање.

Зато се на Богојављење врше два освећења: уочи празника у цркви и на дан празника на реци, или у другој текућој води. Верује се да је та вода лековита, па се она носи кући.

Верници се, на Богојављење, поздрављају речима "Христос се јави", а отпоздрављају са "Ваистину се јави".

Од пре десетак година у Србији је обновљен стари обичај да се у реку или језеро баци крст, а младићи се такмиче ко ће допливати први и ухватити га.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи