СПЦ критикује сензационализам медија

Већи број медијских извештача и коментатора теми предстојећег Изборног сабора приступа сензационалистички, необјективно и пристрасно, често се користећи дезинформацијама и трачевима из анонимних извора, наводи у саопштењу Синод Српске православне цркве.

Свети синод Српске православне цркве критиковао је сензационалистичко, необјективно и пристрасно обавештавање јавности о предстојећем Изборном сабору, заказаном за 22. јануар.

"Свети синод са задовољством констатује да се један део медија том темом бави озбиљно и одговорно, али и са дубоким жаљењем примећује да јој већи број медијских извештача и коментатора приступа сензационалистички, необјективно и пристрасно, често се користећи дезинформацијама и опскурним трачевима, по правилу из анонимних извора", наведено је у саопштењу објављеном на сајту СПЦ.

Притом се "не поштује духовни ауторитет ни Цркве ни њеног преминулог предстојатеља и не мари за расположење и достојанство нашег народа, показано при патријарховом испраћају и сахрани", наводи се у саопштењу Синода.

Веома недоследно и контрадикторно се извештава о учешћу епископата аутономне Охридске архиепископије у изборном процесу, уз готово обавезну напомену да о томе Сабор тек треба да одлучи.

У циљу разрешења тих недоумица, Сабор се недвосмислено изјаснио и да ће архијереји Охридске архиепископије, попут свих осталих, учествовати у избори српског патријарха, наведено је у саопштењу који је потписао владика бачки Иринеј.

"У Православној цркви не постоји ни епископ ни група епископа која не припада Сабору једне од аутокефалних цркава и не поседује иста јерархијска права и обавезе, без обзира на постојање или непостојање аутономних црквених области", наведено је на сајту СПЦ.

Одрицање архијерејима Охридске архиепископије права учешћа у избору значило би, додаје се, или да их СПЦ не признаје за своју правослну браћу у епископској служби, или да их сматрамо припадницима неке друге аутокефалне цркве, што је бесмислено, или да их сматрамо већ признатом засебном аутокефалном црквом, што је још бесмисленије.

У саопштењу је наведено да су поједине тврдње да они не могу да бирају нетачне, јер "ми итекако бирамо 'њиховог' поглавара тако што његов избор потврђује патријарх српски", уз напомену да је његов избор без те потврде неважећи.

"Без ње нема аутономног статуса. Уосталом, свеправославна предсаборска конференција, одржана децембра прошле године, у Шамбезију крај Женеве, једногласно је прокламовала да све аутономне цркве органски припадају одговарајућим аутокефалним црквама и неотуђиви су део канонског простора сваке од њих", навео је владика Иринеј.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи