Факултети против "бубица"

За двадесетак евра у Србији може се набавити "бубица" или оловка с камером, како би се испит на факултету положио без знања. Факултети су принуђени да одговоре новим технолошким контрамерама.

Није тајна да корупције има у свим деловима друштва, па и у просвети, о чему сведочи и афера названа Индекс, која још чека судски епилог. Ипак, подмићивање професора ради полагања испита без учења, у Србији би ускоро могло да постане прошлост. И то захваљујући напретку технологије.

Некада популарне пушкице полако излазе из моде, а мито не може да приушти велики број академаца. Међутим, за двадесетак евра преко огласа могу се некажњено изнајмити средства за нелегално полагање испита, као што су "бубица", оловка са камером и слични уређаји, који студентима могу да обезбеде и високу оцену.

Не постоје прецизни подаци колико је такав начин полагања испита заступљен, али готово да нема студента који не зна за ту могућност.

И анкете међу студентима то потврђују.

"Бубице су најатрактивније, углавном се изнајмљују, али сада су јефтине, па могу и да се купе", каже један студент.

"То не би користила никад. Не бих сигурно", каже једна студенткиња.

А од превара, осим појединаца, не презају ни целе групе студената.

"Мени се десило, не на ФПН-у, него на Економском факултету, да сам имао колоквијум у облику теста. Пошто тог момента нисам имао довољно просторија, ја сам један тест поделио на две групе. Једна група је изашла, друга је ушла. Разлика је била само петнаестак минута и одједанпут је та друга група урадила тест за неколико минута и добио сам 120 десетки", прича Чедомир Чупић, професор Факултета политичких наука.

Суочене са новим проблемом, и управе факултета прате трендове, како би преваре свели на минимум.

"Ми као факултет смо развили одређене механизме да спречимо злоупотребе, тако смо набавили ометаче за мобилне телефоне, детекторе за њихове бубице и њих користимо у амфитеатрима у којима се одвија писмени део испита", каже Тања Јовановић, продекан Медицинског факултета.

Ако се чини да у мору проблема у Србији овај није највећи, намеће се питање шта уколико нас лечи доктор који је на "бубицу" полагао испите или ако живимо у згради коју је градио инжењер, са дипломом, али без потребног знања.

"У том слому вредности сада је важно да се ви снађете, а на који начин ћете се снаћи, нико не пита. Међутим, мора се размислити која се средства користе како би се неки циљ остварио. Ово су нечасна средства, ово су опасна средства и по онога ко то чини и по друге, ако сутра добију неко значајно место", каже професор Чедомир Чупић.

Охрабрење студентима да користе нелегална средства за полагање испита може бити и чињеница да су најчешће казне за то прилично благе - укор, забрана изласка на испите у наредна 3 рока, а ретко искључење с факултета.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи