Божићне СМС поруке

За Божићне празнике у Србији према подацима мобилних оператера послато више од 118 милиона СМС порука. Они који славе Божић једни другима пожелели мир, срећу, здравље али и најновији мерцедес или да "убоду" седницу на Лотоу.

Током Бадње вечери и Божића, вероватно сте добили бар две исте СМС честитке у стиху.

Такве празничне поруке постале су незаобилазне, међутим, из године у годину, све је више и непримерених.

Тако су они који славе Божић једни другима пожелели мир, срећу, здравље али и, на пример, најновији мерцедес и много акохолног пића.

Стручњаци сматрају да такав вид комуникације показује колико смо отуђени, али и да се у породици све ређе негују моралне вредности.

"Да се облачиш по последњој моди, да ти виски увек годи, да се брчкаш у ђакузи води, да изгледаш као билдер боди и на лотоу 7 убоди, Христос се роди, или ништа лепше од сељанке, која се сагне да бере бадњаке", само су неке од СМС жеља које круже ових дана.

Вероучитељ Јован Јовић напоменуо је да се добро зна шта је хришћански дух и шта је хришћанска порука.

"У тим хришћанским порукама треба да буде истакнуто пре свега мир, љубав, здравље, срећа и сваки напредак, рад и благостање а свака она добра материјалне природе долазе уз напоран рад човека који Бог благосиља", рекао је Јовић.

Све се ређе пишу писма а још ређе, поруке састављају лично, па постоји и неколико сервиса који продају готове поруке личне природе.

Професор Драган Ћаловић са Факултета за културу и медије Мегатренд указао је да све мање негујемо вештину говора и писања у школама.

"Све доводи до овога да имамо готове поруке и писма која преузимамо и којима треба да кажемо нешто лично, а у којима нема ништа лично па се и поставља питање колико смо у стању нешто лично да кажемо и да ли имамо шта лично некоме да кажемо", рекао је Ћаловић.

Прослеђене Божићне честитке нису производ искључиво модерног друштва. У првим вековима хришанства, свети апостол Павле и свети Јован Богослов слали су црквама своје посланице које су за Божић читане окупљеним верницима који би посланице даље преносили усменим путем.

Две хиљаде година касније, модерни хришћани у Србији честитају једни другима Божић са више од 118 милиона СМС порука.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи