Одношење смећа дупло скупље у Градишту

Грађани у Великом Градишту захтевају због вишестуко увећаних рачуна, да локална власт раскине уговор за одношење смећа са конзорцијумом предузећа из Грчке и Србије. Прикупљено 2.000 потписа.

Становници Великог Градишта прикупили су 2.000 потписа захтевајући да локална власт раскине уговор са конзорцијумом предузећа из Грчке и Србије јер су им рачуни за услугу одношења смећа вишеструко увећани.

Предузеће којем је поверен посао почело је да ради 1. новембра.

Приватник Славољуб Живић рекао је да је његово предузеће по новом рачуну дужно да месечно само за смеће плати 12.000 динара, што је двоструко више у односу на ранију цену.

О валидности уговора искључиво може изјаснити суд, рекао је председник општине Велико Градиште Живослав Лазић и додао да је за потписивање добио сагласност локалне скупштине.

"Нама је циљ да издејствујемо да Скупштина Општине која је била обманута и Скупштинско Веће које је било обмануто, јер није имало на увид овај уговор, раскине уговор", рекао је Ненад Ристић, иницијатор протеста. 

Општина Велико Градиште је конкурсом прошле године послове сакупљања, одвожења и одлагања отпада доделила конзорцијуму предузећа "Спидер Енвиронментал Сервицес" из Јањине у Грчкој и "Депо систем" из Новог Сада.

Међутим, у потписаном уговору се појавила и трећа страна предузеће "Спидер Сербиа" Борча, регистровано 15. јула 2009. године, два дана након што су се одборници локалне скупштине сагласили са избором извођача.

Прекршени услови конкурса

Члан Општинског већа Љубомир Јанковић тврди да су локална влада и парламент обманути јер пре потписивања нису добили на увид предлог уговора, као и да су приликом избора понуђача прекршени услови конкурса.

Предузећу "Спидер Сербиа" уговором је на 25 година поверена комунална делатност на читавом подручју општине која се обавезала да ће буџетом гарантовати 90 одсто наплате услуга, иако се у овом случају не ради о буџетском кориснику.

Директор Дирекције за изградњу Бобан Јанковић је рекао да је за ову врсту посла општина Велико Градиште била дужна да распише тендер у складу са Законом о јавним набавкама.

"То подразумева конкурсну документацију за све, право на жалбу незадовољних, модел уговора као саставни део конкурсне документације. Овде то апсолутно није поштовано", наводи Јанковић.

Одборници би о раскиду уговора требало да расправљају већ наредне недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи