Дулић: Не уништавати Копаоник

Министар Оливер Дулић упозорио на деструкцију Копаоника, дивљу градњу и кашњење легализације објеката. Заједничким снагама држава, копаоничке општине и приватни сектор инвестираће у пречишћавање отпадних вода и нови водовод већег капацитета.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић упозорио је да ће Копаоник престати да буде национални парк ако се настави деструкција природних добара на тој планини.

После састанка са представницима општина Брус и Рашка, предузећа Национални парк Копаоник, Скијалишта Србије и Завода за заштиту природе одржаног на Копаонику, Дулић је  рекао да су крупни проблеми дивља градња, комунална опремљеност Копаоника и заштита природе.

"Дао сам чврсто обећање, сваки нелегални објекат чија градња отпочне на Копаонику биће одмах срушен", рекао је Дулић и додао да ће инспекција у наредном периоду појачати надзор.

Министар је позвао оне који су до 11. септембра прошле године нелегално изградили објекте на Копаонику да их легализују, у складу за Законом о планирању и изградњи. Уколико то не буду учинили, објекти ће бити срушени а до рушења ће се наплаћивати порез.

Министар је рекао да у овом тренутку не постоји тачан податак о броју нелегалних објеката изграђених на Копаонику и да је посао општине и грађевинске инспекције да утврде тај број.

"Свакако да их има неколико хиљада. Можемо да кажемо да су овде никла читава насеља деведесетих година, која су потпуно нелегална и о којима у овом тренутку ми немамо ни податке", рекао је министар, додајући да процес легализације објеката, изграђених до 11. септембра 2009, није ни започет.

Дулић је рекао да је на састанку у управној згради Националног парка Копаоник било речи о томе како инвестирати у Копаоник да би се решио проблем отпадних вода, одношења смећа, градње и о томе како уредити комуналну инфраструктуру тако да Копаоник остане национални парк.

"У овој години помоћи ћемо Копаонику куповином камиона за одношење смећа, и неопходних контејнера, да се не дешава као што је сада а то је да је веома, веома прљаво, да канализација буквално цури низ улице и слива се низ планину, и да у овом тренутку за то нема решења", рекао је Дулић.

На састанку постигнута сагласност да је потребно заједничким снагама државе, општине и приватног сектора инвестирати у пречишћавање отпадних вода и у нови водовод већег капацитета.

"Ми ћемо врло брзо поново доћи на Копаоник да видимо на који начин се управља природним ресурсима и на који начин се негује постојећа комунална инфраструктура", навео је Дулић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи