Божићна посланица СПЦ

И овога Божића смо заједно са својом браћом и сестрама на Косову и Метохији, колевци нашега народа, каже се у Божићној посланици Српске православне цркве.

Овога Божића смо посебно испуњени радосном тугом што нас је оставио наш велики патријарх Павле и преселио се са земље на небо, речено је у празничној поруци.

"Дубоко верујемо да ће он, по слободи дарованој му од Бога, са свима светима из рода нашега", наставити да се моли за нашу Цркву и наш распети народ, заједно са Светим Савом, Светим Симеоном Мироточивим и свим Светим прецима нашим, који су препознали и примили патријарха Павла "као свога и себи равнога", наводи се у посланици Српске православне цркве.

Празничну поруку православним верницима у Српској патријаршији прочитао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, чувар патријарашког трона до избора новог поглавара СПЦ.

"И овога Божића смо заједно са својом браћом и сестрама на Косову и Метохији, колевци нашега народа. Поручујемо им у љубави Христовој да се врате својим косовским огњиштима и остану да живе са својим светињама, чувајући наше Косово, 'грдно судилиште', поручују у посланици.

Митрополит Амфилохије поручио је у посланици да никад не губи наду да ће Бог просветити разум оних којима је данас предао у руке земну моћ и власт над државама и народима и да у духу правде Божије и људске, преиспитају своје неправедне одлуке о Косову и Метохији.

Једино тако ће се обновити мир и заједништво на Балкану и у Европи и вратити угрожено достојанство православном Српском народу, речено је у посланици.

"Молимо се, такође, да новорођени Кнез мира искорени рат, насиље и неправду свуда у свету, како би се коначно зацарио мир и праведност међу свим људима и народима земаљским", речи су чувара трона СПЦ, у посланици.

Срби су, као древни хришћански народ, "оставили неизбрисив печат у историји и цивилизацији савремене Европе и света уградивши себе, једном за свагда, у њихову будућност", поручили су архијереји Српске православне цркве.

"Божић нас све и свагда позива да живимо у братољубљу и богољубљу и у јеванђелској скромности", истиче се у празничној поруци СПЦ.

У празничној поруци Српске православне цркве каже се да српски народ, ма на ком континенту живео, треба да чува своју православну веру, језик и писмо које је стекао у време Кирила и Методија и кроз светосавску просвету.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи