Преглед штампе (06. 01. 2010.)

Политика: Жртвовањем себичних прохтева сачуваћемо планету, Новости: Ове године нема избора, Блиц: Посланици у пензију са 15 година стажа, Press: Српски путеви вина!, пише београдска дневна штампа

Жртвовањем себичних прохтева сачуваћемо планету

Васељенски патријар Вартоломеј Први заложио се за искрен дијалог између Православне и Католичке цркве које се суочавају са многим препрекама.

"Свакако да има бројних препрека које се морају превазићи пре него што се постигне јединство између Римокатоличке и Праводславне цркве.Један од најозбиљних проблема је примат папе који је током векова стварао бројне напетости. Папски примат остаје предмет озбиљних теолошких распарава", изјавио је цариградски патријар у интервјуу "Политици".

Наша је обавеза ,а и Божја заповест, да тежимо ка јединству кроз отворен и искрен дијалог. Због тога је Васељенска патријаршија у првом реду такве теолошке дискусије. У таквом дијалогу ми ћемо препознати заједничке елементе у нашој традицији, само ако рашчистимо разлике у нашим доктринама", истакао је Вартоломреј.

Одговарајући на питање да ли Васељенска патријаршија, као "мајка црква", може да помогне да се превазиђе раскол са какониски непризнатом Македонском црквом, Вартоломеј је истакао:" Васељенска патријаршија није равнодушна поводом овог проблема који је озбиљна брига целог православља. Покушавамо да помогнемо у прионалажењу решења, иако то решење још увек није успешно...Верујемо да је дијалог са добром намером најбоље средство и једини начин да се се дође до коначног решења", истакао је он.

Говорећи о патријарху Павлу цариградски великодостојник је изјавио:" Живот благопочившег патријарха Павла налик је свећи која светли у тами и испуњава светлошћу све око себе. То је тиха, скромна и надахњујућа светлост. Присуство блажепочившег патријарха Павла у црквеном сабрању било је пример у временима кризе и конфликата, када је једино милост божја могла показати излаз из ћорскока", истако је васељенски патријарх.

Ове године нема избора

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да треба што пре да се заврши сарадњу са Хашким трибуналом и нагласио да полиција чини све што може да пронађе преостале оптуженике.

"У потрази за њима проверавамо све локације које нам дојаве стране службе , аил и наши органи. Ми треба што пре да завршимо сарадњу са Хагом. Могу да кажем да полиција непрекидно проверава информације и у том смислу су свакодневне активности на проналажењу преосталих оптуженика", изјавио је Дачић у интервјуу сутрашњим "Вечерњим новостима" одговарајући на питање да ли би у 2010. години могла да буде стављена тачка на "хашку причу".

Говорећи о борби против нарко-босова, Дачић је у интервјују изјавио да у Србији постоји око 35 организованих криминалних група од којих се десетак бави и трговином наркотицима. Знамо тачно ко су босови и за некима су расписане и потернице... Неки од њих нису у земљи, већ у најближем окружењу и Западној Европи.

Дачић је најавио да полиција проверава и приватизације фирми где постоје притужбе било од стране радника или државе. "Највише ме иритира када неко купи фирму , "исиса" неколико милиона евра, поотпушта раднике а онда се прави луид... Провераћемо све оне на чије пословање буду пале сумње. Али нема разлога за панику и никоме ништа неће бити намештено. Неке ствари морају да се провере", изјавио је министар полиције Дачић.

Посланици у пензију са 15 година стажа

Са 55 година живота, 15 година стажа и три мандата у Скупштини Србије народни посланици ће моћи да иду у пензију. То ће им омогућити први закон о Народној скупштини који би требало да буде усвојен већ крајем јануара. Уколико закон ступи на снагу, посланичка пензија износиће најмање 84.000 динара, а предвиђена је и могућност примања отпремнине.

Посланици ће моћи да оду у пензију и са 50 година живота, али са најмање 30 година стажа и три мандата у Скупштини. Нацрт предвиђа исту могућност и уколико народни посланик има 35 година стажа и три мандата у парламенту.

- Било је удара на Скупштину и посланике, често из демагошких разлога, а да то нисмо заслужили. Постоје посланици који живе само од рада у парламенту. Уколико буде прихваћена ова законска одредба, нећемо бити једини у Европи. Такво решење познају и многе друге земље - каже Небојша Ранђеловић, посланик ЛДП и члан радне групе која је припремила нацрт овог закона.

Тешко је проценити колико би посланика по овом решењу задовољило услове за одлазак у пензију, али је јасно да таквих највише има у редовима Српске радикалне странке и Демократске странке Србије, где је највиши просек старости. Радикали за сада не желе да се изјашњавају о овој могућности, али додају да постоји велики проблем са људима који имају 55 година и који након истека посланичког мандата не могу да нађу посао.

Српски путеви вина!

Вински туризам ускоро би могао да постане један од српских брендова! Држава је спремна да кредитирањем подстиче овај облик туризма, а туристичке организације припремају „винске мапе", које ће гостима помоћи да упознају осам региона у којима се производе најквалитетнија српска вина! То су вински путеви Палића, Фрушке горе, Вршца, Смедерева, Тополе, Неготина, Књажевца и Жупе.

- Путеви вина треба да постану део укупне туристичке понуде једне регије. Уколико као земља желимо да се позиционирамо на винској карти света, онда је најбоље да то урадимо преко аутохтоних врста лозе и вина са географским пореклом - истиче Љиљана Черовић из Туристичке организације Србије.

Председник Удружења винара и виноградара Србије Гвозден Раденковић верује да вински туризам у перспективи може да донесе одличну зараду и винарима и држави.

Државни секретар у Министарству за економију Горан Петковић каже за Прес да је држава спремна да помогне винарима који на винским путевима Палића, Фрушке горе, Вршца, Смедерева, Тополе, Неготина, Књажевца и Жупе желе да направе добар угоститељски објекат и гостима понуде квалитетно вино, храну и смештај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи