Помоћ за Ургентни центар

Акција оплемењивања простора и враћања достојанства пацијентима и запосленима у Ургентном центру у Београду траје већ три године. у пројекат укључен и Медијски јавни сервис. Резултати видљиви, међутим улагања и даље неопходна.

Пре три године, по замисли докторке Милене Јауковић, почела је акција "Оплемењивање простора и враћање достојанства пацијентима и запосленима у Ургентном центру у Београду".

 

У пројекат у коме је учествовало око 200 донатора, углавном привредника, укључио се и Медијски јавни сервис, а резултати су видљиви.

Међутим, како се у тој установи годишње уради милион дијагностичких процедура, улагања су и даље неопходна. Ево зато предлога за директоре и руководиоце - уместо да новац потрошите на празнични коктел, купите 100 комплета постељине за једно одељење Ургентног центра.

Слике на зиду, а зидови у боји, и постељина је у боји, климе у собама, као и телевизори. Бољи услови и за пацијенте, и за запослене, виде се готово на сваком кораку. Овако сада изгледа већина одељења Ургентог центра у Београду.

Милица Дејановић, главна сестра Ургентне гастроентерологије, која ради од отварања ургентног ценра 1987. године, наводи да су се услови потпуно изменили.

"Олакшавајући услови за рад, боља средина, лепши услови годе и пацијентима и нама који смо запослени", каже Дејановићима.

Амбијент као део лечења

Докторка Милена Јауковић, помоћник директора Ургентног центра, каже да су се у Центру пре свега трудили да се болесници који долазе да се лече осећају боље, да имају пристојне услове за лечење. "Део лечења су и интервенције и лекови, али део лечења је и амбијент".

У Ургентном центру се за помоћ не обраћају онима којима су помогли и чије су животе спасли. Такође, правило током акције јесте да не траже новчану помоћ, већ само то да свако купи или дарује оно што може и што је у одређеном тренутку најнеопходније.

Треће, нема великих и малих донација, свака је значајна. А укупна вредност свих била је 1.300.000 евра.

Знају да кажу да је Ургентни центар и нужда и нада. То је најоптерећенија здравствена установа, ради 24 сата, 365 дана у години.

У просеку, дневно се у амбулантама прегледа између 600 и 800 пацијената. Пацијенте у тешком стању, било да су из Србије или гости престонице, најпре ће довести у Ургентни центар. Због тога он мора да буде огледало Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи