Почела зима

У 13 минута до 19 сати, за северну земљину хемисферу почела зима, а за становнике јужне полулопте лето. Зима је најкраће годишње доба и трајаће 88 дана, до 20. марта. Србија окована ледом, сутра отопљење.

На северној Земљиној полулопти у 18.47 по централноевропском времену почела је зима. У исто време на јужној хемисфери стигло је лето.

Зима је најкраће годишње доба и трајаће тачно 88 дана, 23 сата и 45 минута.

Данас је краткодневница, што значи да је ноћ је најдужа а обданица најкраћа. Последњег дана јесени ноћ на географској ширини Београда траје 15 сати и 13 минута а обданица само осам сати и 47 минута.

Пролеће почиње 20. марта следеће године.

Србија "окована" снегом и ледом

Србија је већ неколико дана, посебно током протеклог викенда, "окована снегом и ледом". Упркос лепом сунчаном дану, температуре су у минусу у свим местима у земљи.

Уобичајено најхладније је у Сјеници, где је температура, према мерењима у 10 сати, износила 18, док је у Ваљеву било степен топлије.

Вишедневне снежне падавине формирале су покривач и његова дебљина у целој земљи износи између 20 и 40 центиметара.

Током викенда, услед јаке кошаве, на појединим путним правцима стварали су се сметови дубоки и по неколико метара. Данас су сви важнији путни правци у земљи проходни и махом суви.

На београдском аеродрому "Никола Тесла" ваздушни саобраћај се одвијао без већих тешкоћа.

На Копаонику има 40 центиметара снега, температура је минус 13 степени и све је спремно за престојећу зимску туристичку сезону, која би требало да почне за неколико дана. Слично је и у другим зимским туристичким центрима.

Сутра знатно топлије

Снегу и "зубатом" сунцу највише се радују деца, тим пре што је ове године, због вируса новог грипа, зимски распуст почиње десетак дана раније. У свим већим градовима одређене су улице које су затворене за саобраћај и служе искључиво за санкање.

Према најавама метеоролога, ова "зимска чаролија" могла би да нестане већ сутра јер се предвиђа нагло отопљавање до нула степени, појачан југоисточни ветар и киша која ће се, како кажу, понегде ледити при тлу.

Повећање температуре очекује и Електропривреда Србије, због повећане потрошње електричне енергије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи