Жене образованије, али и даље везане за кућу

Жене у Србији напредовале у образовању, запошљавању и привређивању, али у приватној сфери има најмање помака. Жене још увек углавном задужене за већину послова око деце и у кући, показују резултати ЦЕСИД-овог и УНИФЕМ-овог родног барометра.

Истраживања које су ЦЕСИД и Унифем спровели у сарадњи са локалним самоуправама, показују да су жене у Србији напредовале у образовању, запошљавању и привређивању, али у приватној сфери има најмање помака, јер су углавном задужене за послове око деце и у кући.

Недавним усвајањем Закона о равноправности полова створени су оквири да мушкарац и жена, и у том домену, буду једнаки.

"Мушкарци више свог времена проводе у раду, плаћеном раду, и раду у пољопривреди, али и у дружењу и изласцима, док жене и то чак више од 9 сати свог времена проводе на раду у кући и у времену са децом", рекла је Мирјана Стеванић из Управе за родну равноправност из Крагујевца.

Када би се рад у кући плаћао, истраживачи су израчунали да би, на годишњем нивоу, за послове производње хране, кувања, чишћења, бриге о деци, жена зарадила више од 3 хиљаде евра.

Стручњаци кажу да кривци за неравноправност нису само мушкарци већ великим делом и саме жене. Иако данас обављају све послове као и мушкарци, жене у кући раде готово све што и њихове баке.

"Она прихвата то као неку нормалну расподелу односа у породици и сноси тај терет обавеза и одговорности некад готово комплетних породичних односа и родитељства наравно", психотерапеут Љиљана Филиповић.

Сматра се да ће новим законом жена бити више заштићена.

"Десиће се само од себе када су жене довољно економски независне, када довољно учествују у одлучивању и када се промене стереотипи. То постоји као законски оквир наравно од слова закона до примене је мукотрпан пут, али важно је да идемо тим путем", каже докторка Наталија Мићуновић из Управе за родну равноправност.

"Породиљско боловање ми је ето помогло да сагледам и ону другу страну родитељства. Мислим да је то предивно искуство које бих поновио када би то било могуће", сматра Александар Зебљанин, отац који је узео породиљско боловање по рођењу сина.

Зебљанин додаје да је штета што многи очеви не дају себи могућност да виде колико пропуштају. Сете се прекасно, када деца порасту, па грешку покушавају да исправе са унуцима.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи