Функционално судство од фебруара

Од првог фебруара ћемо имати потпуно функционално судство. Ниједан поступак у првом степену не би требало да траје дуже од две године, а у другом не дуже од шест месеци, рекао за РТС државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

Државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен рекао је за РТС да је Србија имала једно од најспоријих правосуђа, али да ће се то променити после реформе коју спроводи Министарство.

"Овом реформом је предвиђено да суђења трају далеко краће. Ниједан поступак у првом степену не би требао да траје дуже од две године, односно не дуже од шест месеци у другом степену", рекао је Хомен гостујући у Јутарњем днвенику Радио-телевизије Србије.

Према Хоменовим речима, биће формирана три нова суда која до сада нису постојала - Врховни касациони, Управни и Апелациони суд. Убудуће ће се на Апелационом суду одлучивати о свим жалбама у другом степену.

"Потребно је обезбедити нове зграде, али и преселити предмете. Пресељење је већ почело, а до 10. јануара би требало да буде готово", рекао је Хомен.

Државни секретар је сигуран да ћемо од првог фебруара имати потпуно функционално судство.

"Инвестицијама у правосуђу је отворено 1.000 нових канцеларија и 100 судница, а могуће је да судије имају суђења дан за даном и у две смене", истакао је државни секретар.

Хомен је нагласио да се судије плаћају из буџета и да би требало да служе грађанима, па као и што неки грађани раде и преподневне и послеподневне смене, тако нема разлога да судије раде само ујутру.

Кад је реч о избору нових судија, Хомен је навео да су критеријуми за њихов избор били су оспособљеност, стручност и достојност и да није било политичког утицаја у избору, нити се Скупштина мешала.

На коментар да се у Члану Устава број 146 помиње се сталност судске функције и да се овим избором нарушава то право судија, Хомен је одговорио да тај члан ступа на снагу када се заврши општи избор судија.

"То значи да није дошло до повреде права и да убудуће неће моћи да се врши нови избор судија, осим у посебним ситуацијама", рекао је Хомен.

Државни секретар је одбацио предвиђања да ће смањење броја судија довести до мањег квалитета судства.

"Реформом ће предмети бити равномерно распоређени, па неће бити ситуација као до сада да судија у Београду има и по 600 предмета, док колега из унутрашњости има 20 или 30", навео је Слободан Хомен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи