Тадић присуствовао обележавању Хануке

Молитви и паљењу свећа поводом јеврејског празника Хануке, присуствовао председник Тадић. Поред њега, свеће упалили и епископ Српске православне цркве Порфирије, београдски надбискуп Станислав Хочевар, муфтија београдски Мухамед Јусуфспахић и министар вера Богољуб Шијаковић.

У београдској Синагоги вечерас је обележен пети дан јеврејског празника Хануке, а молитви и обреду паљења свећа присуствовао је председник Србије Борис Тадић.

Председник Тадић запалио је у дворишту Синагоге пету свећу на осмокраком јеврејском свећњаку. Тај симболични обред у коме су учествовали и представници других цркава и верских заједница организовао је београдски рабин Исак Асијел.

Остале четири свеће запалили су епископ Српске православне цркве Порфирије, београдски надбискуп Станислав Хочевар, муфтија београдски Мухамед Јусуфспахић и министар вера Богољуб Шијаковић.

После молитве у Синагоги, београдски рабин објаснио је верницима и гостима да тај скуп треба да буде симбол јединства свих људи пред богом, без обзира на веру и нацију.

Госте је у Синагоги поздравио је председник јеврејске општине Јован Елазар честитајући Београђанима предстојеће празнике - Нову годину и Божић, а потом је празнични програм извео хор "Браћа Барух".

Ханука се ове године празнује до 18. децембра, а према јеврејској традицији сваке вечери осам дана за редом пали се по једна свећа у знак сећања на разарање јерусалимског храма, у чијим је рушевинама уље у свећњаку, довољно за један дан, горело осам дана.

Ханука је јеврејски празник слободе, светлости и сећања на обнову јерусалимског храма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи