Унапређење војне сарадње са Чешком

Добра војна билатерална сарадња се може проширити и на област одбрамбених инустрија, констатовали министри одбране Србије и Чешке Драган Шутановац и Мартин Бартак у Београду.

Министри одбране Србије и Чешке Драган Шутановац и Мартин Бартак сагласили су се у Београду да постоји низ могућности за унапређење добре војне билатералне сарадње и на област одбрамбених индустрија.

Министри Шутановац и Бартак су на конференцији за новинаре најавили обостране размене делегација војноекономских експерата које би требало да сагледају конкретне могућности за сарадњу у тој области.

Бартак је истакао да Чешка сматра Србију за партнера и пријатеља додајући да су, осим војне сарадње, теме разговора биле и проширивање и обогаћивање односа са Србијом.

"Разговарали смо и о придруживању ЕУ", рекао је чешки министар одбране подсетивши да је Чешка чланица и ЕУ и НАТО и да од тог чланства њени грађани имају многе предности и у области безбедности.

Бартак је додао да је тема разговора у наменској индустрији у вези и са  модернизацијом хеликоптера "МИ" као и размене искустава у области мировних операција.

Захвалност Чешкој на подршци европском путу Србије

Шутановац је оценио да је од 2005. године, када је потписан споразум о сарадњи у области одбране са Чешком, успешно реализовано низ активности.

Као посебно успешном, означио је сарадњу Војних академија две земље истичући да је то један од најважнијих видова сарадње, јер је војно образовање стратешко опредељење Министарства одбране и Војске Србије.

Шутановац је као позитивне примере остварене сарадње навео и области војне медицине, атомско-биолошко-хемијске заштите, истакавши да је током данашњих разговора отворена могућност заједничких улагања у области војно економске сарадање.

Српски министар одбране се захвалио чешкој влади на подршци европским интеграцијама Србије истичући да Чешку схватамо као једног од пријатеља који желе да што пре виде Србију у друштву европских земаља.

Шутановац је навео и да је размена искустава у области учешћа у мировним операцијама такође била једна од тема разговора с чешким колегом поновивши да Србија намерава да се укључи у мировну операцију УН у Либану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи