Годишњица Колубарске битке

Манифестација обележавања 95. годишњице Колубарске битке одржана је код Спомен-храма Светог Димитрија у Лазаревцу, у чијој крипти почива око 40.000 страдалих војника. Венце су положили представници Владе, Војске Србије и амбасада.

Централна државна манифестација обележавања 95. годишњице Колубарске битке одржана је код Спомен-храма Светог Димитрија у Лазаревцу, у чијој крипти почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника.

Централну државну церемонију предводио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић.

Милетић је изјавио да је Колубарском битком остварена једна од највећих победа, не само српске војске, него и савезничких снага у Првом светском рату.

"Зато смо данас овде да одамо почаст тим славним стратезима, знаним и незнаним, онима који су у стубове победничке стратегије уградили своје животе, онима који су бриљантном војничком победом висок уздигли међународни кредибилетет Краљевине Србије у свету захваћеном ураганом великог рата", рекао је Милетић.

Истичући да припадници Војске Србије и данас уче на примерима стратега Колубарске битке, Милетић је рекао да се Војска и систем одбране у целини налазе у континуираној трансформацији и да ће Војска Србије наставити са професионализацијом и у наредним годинама.

Поводом годишњице битке код Спомен-храма Светог Димитрија у Лазаревцу изведен је пригодан културно-уметнички програм, у којем је наступио драмски уметник Михаило Јанкетић и група певача у режији Јована Ристића.

Највећа победа 1914. године

Венце су положили представници Владе, Војске Србије, амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке, Чешке, Русије и Велике Британије и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Организатори манифестације су Министарство рада и социјалне политике сектор за борачко-инвалидску заштиту, Министарство одбране и Општина Лазаревац.

Колубарска битка је највећа српска и савезничка победа остварена током 1914. године, али и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе.

Тактика коју је применио генерал Живојин Мишић, након победе на Колубари одликован чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату.

Колубарска битка трајала је од 15. новембра до 15. децембра 1914. године, на ширем северозападном подручју тадашње Краљевине Србије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи