Власник ГИК-а одбио предлог споразума

Већински власник ГИК-а "Први мај" одбио предлог споразума јер додатне захтеви радника за њега неприхватљиви, изјавио директор Комбината Велимир Раденовић. Јуче постигнут начелни договор о исплати заосталих зарада до петка. Пруга и даље у блокади.

Директор ГИК-а "Први мај" Велимир Раденовић изјавио је вечерас да су преговори са радницима Коммбината прекинути и да никакав споразум није потписан.

"Већински власник је одбио предлог споразума јер су радници испоставили додатне захтеве који су неприхватљиви", рекао је Раденовић.

Он је подсетио да је већински власник јуче понудио радницима на потпис "изворни" споразум, претходно усаглашен у Министарству економије, који је предвиђао исплату 38 милиона динара у петак, чиме би се измирио дуг за зараде до октобра.

Радници су у последњим преговорима дали своју понуду "по систему све или ништа", навео је Раденовић, додајући да су тражили и исплату за новембар што је за већинског власника неприхватљиво.

Већински власник и даље спреман да одмах исплати 38 милиона динара за зараде, пошто су средства већ обезбеђена позајмицом, навео је Раденовић.

"У овом тренутку радници могу да се врате само изворном споразуму и то је последња понуда радницима ГИК-а", рекао је Раденовић.

Радници и вечерас проводе ноћ на железничкој станици Лапово Варош. Председник синдиката "Првог маја" Новица Марковић рекао је агенцији Бета да су неки радници у тешком здравственом стању и прехлађени након протеста који траје већ девет дана, али да упркос томе желе да наставе протест и "иду до краја, док се захтеви не испуне".

Јуче постигнут начелни договор

У синдикату ГИК-а кажу да је са пословодством јуче постигнут начелни договор око исплате потраживања, але се већински власник са њим није сагласио.

Према јучерешњем договору, радници су прихватили да им пословдавац до петка исплати 38 милиона динара на име заосталих зарада, без пореза и доприноса а да доприноси за пензијско и инвалидско осигурање буду уплћени до 1. марта.

Радници су најавили да ће пругу деблокирати тек када плате које траже буду уплаћене на њихове рачуне, после чега ће бити настављени преговори о социјалном програму и покретању производње.

Радници су били спремни одмах да потпишу споразум, али је Раденовић новинарима објаснио да тај документ треба да погледа већински власник.

Радници су били изненађени информацијом да је већински власник фирме "Први мај" из Лапова Миломир Јоксимовић одлучио да свој удео у предузећу "Аутовојводина" Нови Сад, које је и већински власник "1. маја", за симобличну суму прода "Дунав групи".

Грађевинско-индустријски комбинат "1. мај" продат је пре три године за 82 милиона динара, а купила га је новосадска фирма "Аутовојводина". У свом поседу "1. мај" има управну зграду, бетоњерку и око 20 хектара земљишта дуж аутопута Београд-Ниш.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи