Велика селидба правосуђа

Од 1. јануара почиње реформа судства до када би требало да буде пресељен највећи део правосудних предмета, а неки судови добиће и нове адресе. Ово је најозбиљнија реформа судства од 1946. године, наводе из Министарства правде.

Свеобухватна реформа правосуђа почеће првог јануара. До тада би требало да буде пресељен највећи део правосудних предмета, а неки судови добиће нове адресе.

Док из Министарства правде поручују да ће реформа убрзати судске процесе, помоћи Србији на путу ка ЕУ и користити грађанима, у друштву судија тврде да се ради на брзину и да ће грађани тек осетити последице.

Министарство и струка не слажу се ни око тога да ли ће нова мрежа судова почети да ради, како је раније најављено, око 20. јануара.

У кутијама је до сада око 15.000, од 23.000 предмета колико је планирано да буде исељено из Окружног суда у Београду.

У том суду поручују да нема могућности да се неки предмет загуби, јер је читав процес селидбе строго контролисан. Паузе у суђењу до 20 јануара, тврде, неће бити .

Ивана Рамић портпарол Окружног суда у Београду тврди да неће бити никаквог прекида у раду судства.

"Када кажем да паузе неће бити значи да ће се све то време радити за предмете по хитном поступку, то су притворски предмети, породични спорови, сметање поседа сви предмети у којима по закону мора хитно да се поступа. У осталим предметима ће бити можда мало застоја али прекида рада неће бити", рекла је Рамићева.

Осим предмета, и неки судови добиће нове адресе. Тако се Врховни суд из друге зграде у Ресавској, сели у нову зграду у Немањиној, и дели на три суда Апелациони, Управни и Касациони суд.

Прва озбиљна реформа судства од 1946. године

Сви кривични предмети из пет општинских судова селе се у Палату правде.

Из те зграде исељавају се грађански предмети, радни спорови, оставинске расправе и ванпарнични списи. Први ће отићи на нову адресу у Устаничкој улици у зграду садашњег Петог општинског суда, а остали у зграду садашњег Четвртог општинског суда.

Део парничних предмета биће пресељен у зграду Трећег општинског суда. Једино би у Специјалном суду сви предмети требало да остану на свом месту.

Иако нису против реформи, из Друштва судија поручују да грађани не само што ће морати да путују, већ ће тек сад осетити шта значи споро судство.

Док у прилог кашњењу у Друштву судија наводе и то да у новој згради у Немањиној, у којој би требало да буду смештена четири суда, још нема намештаја, компјутера па ни људства, у Mинистарству истичу да је ово најозбиљнија реформа судства од 1946. и да евентуално кашњење од месец-два не би смело да представља проблем, посебно ако се узме у обзир да су до сада нека суђења у парници трајала и по 30 година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи