Преглед штампе (15. 12. 2009.)

Новости: Ударамо на врх мафије, Политика: Ниже царине за аутомобиле, Press: Радован Јелашић: НЕЋУ! Из ината!, За недељу дана оболело 75.000 људи, пишу београдске дневне новине

Ударамо на врх мафије

Специјални тужилац за борбу против организованог криминала Миљко Радисављевић изјавио је да је у току више преткривичних поступака који ће довести до покретања нових значајних истрага.

"У 2010. фокусираћемо се на друштвено најопасније видове криминала, а то су по правилу они који доносе највеће незаконите приходе и зараде", рекао је Радисављевић за "Новости".

Он је истакао да је Специјално тужилаштво веома задовољно досадашњом применом Закона о одузимању имовине стечене криминалом, оценивши да је "Србија на почетку примене Закона постигла боље резултате од других земаља које имају сличне прописе".

"Специјално тужилаштво покренуло је истраге против 196 људи и одузета је имовина чија се вредност мери милионима евра. Покренули смо и један поступак за трајно одузимање имовине против наследника Душана Спасојевића и Милета Луковића, вођа 'земунског клана'. Од њих је одузето право трајног коришћења плаца у земунској Шилеровој улици, и та одлука је правоснажна", навео је Радисављевић.

Он је казао да су добри резултати остварени и у откривању имовине која је склоњена у иностранство.

"Могу само да кажем да се у једном случају ради о девизном новцу који је положен на банкарски рачун у страној земљи и да је реч о милионском износу", рекао је специјални тужилац.

Радисављевић је нагласио да ће "новим правосудним органима на почетку њиховог рада бити потребна неподељена подршка свих".

"У сваком случају, упоредо са проширењем наше надлежности, извршене су и значајне измене и допуне три закона. Редефинисане су поједине доказне радње, кривични поступак је убрзан, пооштрене су казне за нека најтежа дела, искључена могућност ублажавања санкција...", навео је специјални тужилац.

Он је казао да би црногорски бизнисмен Ратко Кнежевић, са којим је разговарано о његовим сазнањима о кријумчарењу цигарета на простору Србије, Црне Горе и других земаља у окружењу, као и о још неразјашњеним убиствима која се доводе у везу са овим нелегалним "бизнисом" из деведесетих, могао да се појави као сведок у кривичнм поступку који се води против Станка Суботића и већег броја других лица.

"После извођења свих доказа које смо предложили у оптужници, као и доказа које је предложила одбрана, Специјално тужилаштво ће одлучити да ли ће предлагати извођење нових доказа, међу којима би свакако значајно место имало и сведочење Ратка Кнежевића", казао је Радисављевић.

Ниже царине за аутомобиле

Од 1. јануара следеће године, када почиње примена Прелазног трговинског споразума са Европском унијом, биће снижена царина на многе увозне производе који долазе из земаља ЕУ, рекао је за „Политику" извор у Влади Србије. „У овом тренутку тешко је рећи да ли ће ти производи и овде бити јефтинији или ће разлика у цени бити искоришћена, рецимо, за подизање профита и преживљавање у појединим предузећима", додао је он.

Према Прелазном трговинском споразуму са ЕУ, потписаном априла прошле године, а који је Србија једнострано почела да примењује 30. јануара ове године, царине са ЕУ биће смањиване, у наредних три, пет или шест година, у зависности од група производа. Ти производи су подељени на „осетљиве", „веома осетљиве", „најосетљивије" и „неосетљиве". Будући да је унија укинула царине за робу која стиже из Србије, поменути прелазни рокови за либерализацију трговине важе само за робу из ЕУ.

За мање осетљиве производе, као што су нове гуме за аутобусе и камионе, мобилни телефони или приколице и полуприколице за превоз робе, царина ће у потпуности бити укинута од 1. јануара 2011, односно у трећој години либерализације трговине са ЕУ. У тој групи је 755 производа.

За другу групу, под називом „веома осетљиви"производи, предвиђено је потпуно укидање царина од почетака 2013. године. На списку у тој групи налази се 1361 индустријски производ, међу којима су, на пример телевизори и аутомобили од 1000 до 1500 кубика.

За робу која се не прави у Србији, названу „неосетљиви" производи (3832), царине су укинуте од почетка фебруара ове године, од када је Србија одлучила да примењује поменути уговор који води стварању зоне слободне трговине са ЕУ. У тој групи су сировине и полупроизводи.

Радован Јелашић: НЕЋУ! Из ината!

Гувернер НБС Радован Јелашић одбио је јуче да се састане са српским привредницима који су од њега, али и премијера Мирка Цветковића и министра економије Млађана Динкића тражили хитан састанак због пада вредности динара у децембру. Иако су пре неколико дана из НБС поручили да су „састанци Владе, НБС и привредника добродошли", Јелашић је јуче рекао да „нема намеру да се састаје са привредницима и договара о курсу динара".

Састанак Владе, НБС, Привредне коморе и привредника требало је да буде одржан данас.

- Да се састанемо и да ми неко објасни шта значи курс?! То прилично добро знам и не видим разлог због кога бисмо се састајали. Добро знам принцип договорне економије. А курс ни у ком случају не би требало да буде договоран. Јер, ако је договоран, боље да шпекулантима дајемо паре, то је за њих најбољи начин да се лепо заради - рекао је Јелашић после разговора са Америчком привредном комором.

Гувернер је додао да курс динара не може да се одређује договором, већ је он резултат понуде и тражње за девизама, на шта утиче стање у привреди, али и да НБС може и хоће да преузме одговорност за спречавање великих осцилација курса.

На питање Преса зашто одбија сусрет са привредницима кад је такав састанак прихватио и премијер Цветковић, Јелашић сликовито одговара:

- Знате, кад је пре шест месеци француски председник Никола Саркози критиковао Европску централну банку, онда им је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао да су централни банкари чудни људи. Што их више убеђујете да нешто урадите, то је мања шанса да ће то урадити - каже Јелашић.

На нашу примедбу да се апелу за стабилности курса прикључио и градоначелник Београда Драган Ђилас, који је рекао да на расту евра од 3 одсто престоница изгуби 10 нових вртића, Јелашић мирно одговара:

- Не размишљам о томе, сличне приче везане за забавишта чуо сам пре и од других странака.

За недељу дана оболело 75.000 људи

У Србији је током протекле недеље од новог грипа оболело један одсто становништва, односно чак 75.000 људи. Због погоршања епидемиолошке ситуације, Министарство просвете предложиће локалним самоуправама да се настава у основним и средњим школама прекине у петак, 18. децембра. Епидемиолози кажу да је за сада ова мера довољна како би се на неки начин успорила активност грипа док не почне вакцинација. Нови контингент вакцина против грипа од 120.000 доза данас стиже у Србију.

У скоро свим окрузима евидентан је повећан број оболелих. Током једне недеље оболело је један одсто становништва, док је умрло двоје људи, каже за „Блиц" се Владимир Петровић, члан Радне групе за пандемију грипа.

- Већина оболелих је имала благу клиничку слику која је трајала три-четири дана. Нису били ни упућивани на болничко лечење - објашњава др Петровић.

Он додаје да епидемиолози додатно покушавају да стабилизују ситуацију, али да без вакцинације тешко да ће моћи да је држе под контролом дуже од две недеље.

Министар просвете Жарко Обрадовић изјавио је синоћ да ће прво полугодиште у школама у Србији због грипа бити прекинуто у петак, 18. децембра, и настављено од 11. јануара до 22. јануара, а да ће друго полугодиште почети 25. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи