Договор постигнут, блокада пруге настављена

Синдикат ГИК "1. мај" из Лапова саопштио да је са послодавцем склопљен договор о исплати зарада и доприноса. Радници неће прекидати блокаду пруге док не буде извршена исплата.

Радници Грађевинско-индустријског комбината "Први мај" из Лапова постигли су вечерас договор са послодавцем о исплати зарада и доприноса, али неће прекидати блокаду пруге све док се не изврши исплата.

Секретар синдиката ГИК-а Небојша Станковић рекао је агенцији Бета да је, после вишечасовних преговора са послодавцем, вечерас у Лапову постигнут споразум о исплати дуговања радницима. У преговорима, који су почели око 16 часова, посредовала је представница Министарства економије Мишела Николић.

"Текст споразума са послодавцем, који су радници вечерас прихватили, међутим, није потписан, јер треба да га одобри и већински власник", рекао је Станковић.

Према споразуму, послодавац треба исплати радницима ГИК-а уговорену зараду за период до марта ове године, док ће од априла до новембра сваком раднику исплатити линеарно по 16.000 динара.

Послодавац се споразумом обавезао да радницима "овери" здравствене књижице од 1. марта 2010. године, да ће до тада покрити трошкове њиховог лечења у државним здравственим установама и преузео обавезу да одмах уплати доприносе за раднике који су испунили услов за одлазак у пензију.

До петка - 38 милиона динара

Директор ГИК-а "Први мај" Велимир Раденовић је, после састанка са радницима, рекао да преговори нису вођени о тексту споразума који је усаглашен у Министарству економије, већ о предлогу који су на састанку доставили штрајкачи.

Према Раденовићевим речима, у споразуму о коме је требало да се преговара, већински власник је понудио да радницима до петка исплати 38 милиона динара за дуговане зараде до половине октобра, док би преостала потраживања од још око 30 милиона била намирена у року од два месеца продајом дела имовине.

У саопштењу које је вечерас медијима достављено из предузећа "Аутовојводина", које је већински власник "Првог маја", наводи се да је Миломир Јоксимовић одлучио да свој удео у "Аутовојводини" за симболичну суму прода "Дунав групи".

" 'Дунав група' се обавезује да ће уплатити тражену суму и испунити све захтеве из усаглашеног споразума", наводи се у саопштењу и изражава нада да ће се ипак пронаћи разумно решење у оквирима реалних могућности "Дунав групе" и ситуације у којој је ГИК "Први мај".

Радници ГИК-а "Први мај" почели су у понедељак блокаду пруге Београд-Ниш на станици у Лапову, тражећи да им већински власник исплати 11 зарада и доприносе. Они су најавили да ће ту и остати док већински власник не исплати 38 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи