Породица донатора органа

У Србији на трансплантацију органа чека више од две хиљаде људи. Хумана иницијатива о завештању органа свих чланова једне породице из Шапца, покренула је бака Светлана, свесна значења људског живота.

Да се однос према завештању органа мења, показује и пример једне шабачке породице, у којој су донори чак три генерације. У Србији, на трансплантацију чека више од две хиљаде људи.

Хуману иницијативу о завештању органа у породици Јаникић, чији су чланови здравствени радници, покренула је бака Светлана, свесна значења људског живота.

Органе је завештала и унука, а мајка је поносна на своју кћер, поготово што је то урадила на дан њеног пунолетства.

"Сви су ми честитали и рекли да је хумано то што сам урадила," каже унука Тамара Максимовић.

Наташа Јаникић, Тамарина мајка потврдила је да је то искључиво била њена жеља. И Тамарин брат Рајко Јаникић, иначе вишеструки давалац крви, је давалац органа.

О хуманости Шапчана сведочи 12.000 картона добровољних давалаца крви и донатора костне сржи.

"Апелујемо да на овај начин укључимо што више људи стварањем Националног регистра, јер само на тај начин можемо омогућити, да свима којима је то потребно, нађемо донатора који им одговара", каже доктор Митко Брајић, начелник Службе трансфузије, Шабац.

Неопходна је и боља техничка опремљеност здравствених установа за "констатацију мождане смрти". "Све више младих људи доживе мождану смрт, а органи остају неискоришћени", каже Анђа Мијаиловић, неуролог.

Да је за све већи број људи потребан орган, говори и податак да стотине људи у у шабачком крају иде на дијализу. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи