План за унапређење здравља Рома

Министарство здравља Србије планира, у оквиру унапређења здравља и здравствене заштите Рома у 2010. години, да посебно ангажује ромске здравствене медијаторке.

У Србији, Роми живе у просеку 49 година, а седму деценију доживи сваки стоти. У протеклих годину и по дана, 40 одсто Рома је  добило здравствено осигурање, а 4.500 Рома добило је документа. У школе је уписано 900 деце, а 4.000 деце је вакцинисано.

Министарство здравља Србије планира, у оквиру унапређења здравља и здравствене заштите Рома у 2010. години, да посебно ангажује ромске здравствене медијаторке, за чије извештаје ће, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом бити обезбеђен софтвер, изјавио је министар здравља Томица Милосављевић.

Здравствене медијаторке ромске националности имају задатак да помажу Ромима у решавању проблема и остваривању права. У 53 дома здравља раде 63 медијаторке.

Министар је на конференцији за новинаре у Клубу посланика, рекао да се планира и израда анализа хигијенско епидемиолошких услова у ромским насељима, унапређење и очување здравља сакупљача секундарних сировина.

Према његовим речима, такође се планира реализација пројеката за унапређење здравственог стања Рома, јачање капацитета здравствених установа и невладиних удружења за израду пројеката, као и едукацију здравствених радника у циљу повећања разумевања и боље комуникације са ромском популацијом.

Здравље Рома, достигнућа и изазови

На конференцији под називом "Здравље Рома - достигнућа, перспективе и изазови", представљени су резултати постигнути током 2008/2009. године, који показују да је у том периоду евидентирано 87.111 Рома, да су обезбеђена лична документа и здравствене легитимације за 4.500 Рома.

На конференцији су учествовали представници земаља потписница "Декаде Рома", Светске здравствене организације, здравствених установа у Србији и невладиних организација.

Организатори скупа били су Министарство здравља Србије и канцеларија СЗО у Србији.

"Мислим да је здравље Рома једна од најважних области. Просек живота Рома је 49 година, сваки стоти Ром пређе 60. годину. Ми смо, дакле, људи који су живели испод Газеле, само три посто су имали више од 57 година", рекао је Љуан Коко из Министарство за људска и мањинска права.

"Ово је један озбиљан почетак. Нажалост, не могу се постићи резултати у једном кратком року побољшања стања и побољшања здравствених индикатора, али мислим да су почетни резултати крајње обећавајући", рекао је министар Милосављевић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи