Војводина рекордер у запошљавању

Број незапослених у Војводини ове године смањен, док је у осталим европским регионима због глобалне економске кризе, стопа незапослености знатно повећана. У јануару је у Војводини било више од 196.000 незапослених, да би у новембру тај број био смањен на 195.914.

У Војводини је ове године смањен број незапослених док је у осталим европским регионима, због глобалне економске кризе, стопа незапослености знатно повећана, изјавио је председник покрајинског Извршног већа Бојан Пајтић.

На евиденцији покрајинске филијале Националне службе за запошљавање у јануару је у Војводини био 196.221 незапослен, да би у новембру тај број био смањен на 195.914, док је у исто време у регионима земаља из окружења стопа незапослености порасла чак 20 до 40 одсто, рекао је Пајтић на конференцији за новинаре.

Тај, како је оценио, историјски резултат забележен је у првом реду остваривањем програма новог запошљавања у покрајини, нових технологија, Фонда за капитална улагања (ФКУ) и других покрајинских фондова.

Захваљујући тим програмима, ове године је у Покрајини запослено 24.000 особа, чиме је Извршно веће, упркос економској кризи, наставило "тренд експанзивне подршке запошљавању", истакао је Пајтић напомињући да је 2006. године у Војводини било 275.000 незапослених, док их је данас 80.000 мање.

Пајтић је додао да је посредством покрајинског ФКУ додатно упослено око 20.000 људи и још неколико десетина хиљада у грађевинској оперативи и другим гранама које подржавају ту делатност.

У нова запошљавања уложено 3,4 милијарде динара

Напомињући да је, преко Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова, у нова запошљавања у протеклом периоду бесповратно уложено више од 3,4 милијарде динара, као и значајна финансијска средства преко фондова, која се делом враћају, Пајтић је нагласио да ће слични програми бити настављени.

"Следеће године улазимо у велики инвестиционо-развојни пројекат који обједињује потенцијале Металс банке, Фонда за развој и Гаранцијског фонда у оно што називамо Развојном банком покрајине и преко тих институција ћемо милијарде динара усмерити у нашу привреду", најавио је Пајтић објаснивши да ће то бити подстицаји са знатно мањим каматама него у комерцијалним банкама.

Покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин подсетио је да је почетком 2009. године био забележен значајан раст броја незапослених (на 209.000) али је, захваљујући Програму за смањење незапослености који је почео да се спроводи, од маја тај број почео константно да се смањује.

У оквиру пет мера тог програма до сада је код послодаваца запослено 15.470 особа са евиденције, од којих је око 7.500 приправника, 3.000 нашло посао кроз ново запошљавање, 2.560 је отворило малу радњу или предузеће уз помоћ субвенција, око 1.900 њих је запослено кроз јавне радове, а 370 их је регистровало пољопривредно газдинство, прецизирао је Васин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи