Домаћа представа "Јелена Анжујска" отворила 19. Јоакимфест у Крагујевцу

Синоћ је у крагујевачком Књажевско-српском театру званично отворен 19. Јоакимфест, под слоганом „(О) чему (прича) позориште?”. За такмичарски део фестивала, који траје до 14. октобра, селектор Милош Латиновић, књижевник, одабрао је представе из Казахстана, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније и Србије.

Фестивал је отворен крагујевачком премијером комада „Јелена Анжујска”, по тексту Јелене Кајго, у режији Татјане Мандић Ригонат.

 
„Била једном једна

Јелена, Хелена,

сјајна, блистава,

не Тројанска

лепа Јелена

већ Анжујска.“


Прича почиње стиховима поеме, а њима се и завршава - драма о жени, мајци, владарки, светитељки, испричана кроз историјске чињенице, али и празнине које су прикриване вековима.

У народу је најпознатија као просветитељка, која је отварала школе за младе сиромашне жене при својим дворовима. Представа је врста сценског животописа Јелене Анжујске по њеној ћерки Брнчи.

„Лик њене ћерке Брнче за коју се историјски заправо ништа не зна осим да постоји лик на фрескама и баш преко ње ја сам хтела да испричам да нас она спроведе кроз ово имагинарно ткање“, каже редитељка Татјана Мандић Ригонат.

„Она је потпуно једна фантазија где сам заиста дала себи слободу да створим лик једне образоване слободне, слободно мислеће девојке тог времена“, наводи текстописац Јелена Кајго.

Лик Јелене Анжујске дочарава Марија Бергам, а сјајан глумачки ансамбл чланове њене породице. По слободи редитељке ту је важан имагинарни лик повереника Радана оданог краљици, кога глуми Бранко Видаковић.

„Тешко је уопште замислити било где у Европи такву жену али у међувремену смо је заборавили, њена школа је потопљена на дну језера Газиводе и полако нестаје, то је велика штета и то је разлог што смо ову представу направили“, каже Бранко Видаковић, глумац.

Селектор Милош Латиновић трудио се да ове године у конкуренцији буду представе које говоре гласно и без страха, суочавајући се са изазовима данашњице.

„Имамо све, имамо комедију, имамо тај неки ангажовани театар и мислим да у том неком шаренилу, ако смем тако да кажем, можемо да нађемо много сјајних предства“, сматра Милош Латиновић селектор 19. Јоакимфеста.

Првог дана такмичарског дела фестивала на репертоару је представа „Гидионов чвор”, Београдског драмског позоришта. У оквиру пратећег програма, на малој сцени биће одржане две промоције књига. На крају фестивала додељују се три награде: Гран при „Јоаким Вујић” за најбољу представу у целини, Специјална награда града Крагујевца, коју додељује стручни жири и награда публике.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи