Прелазак границе само уз пасош

За грађане који поседују биометријски пасош не постоји ни један додатни услова за слободно путовање у земље потписнице Шенгенског споразума, изјавио за РТС шеф Бироа за међународну сарадњу МУП-а Дражан Маравић.

Гостујући у Дневнику Радио-телевизије србије, шеф бироа за међународну сарадњу Дражен Маравић рекао је да за грађане који поседују нови биометријски пасош не постоје додатни финансијски или административни услови за слободно путовање у земље потписнице Шенгенског споразума.

"Међутим, и даље су на снази уобичајене мере граничне контроле на уласку у шенгенски простор, које иначе примењују све државе, па и Србија, а које имају за циљ да спрече прекогранични криминал, илегалне миграције и да заштите јавни ред и мир", додао је Маравић.

Граничне службе држава Европске уније ће наставити да спроводе контроле држављана Србије, која пре свега има за циљ да потврди да се у конкретном случају заиста ради о намери путовања на краћи рок, а не о намери да се остане у шенгенском простору дуже од 90 дана, објаснио је Маравић.

Према његовим речима, од грађана се може тражити да наведу крајњу дестинацију путовања, да покажу да ли имају довољно средстава за путовање, било у готовини, било поседовањем кредитних картица или других средстава плаћања.

Не постоји стандардни износ финансијских средстава по дану путовања који је потребно поседовати, и пракса зависи од државе до државе. Уколико је, на пример, сврха путовања туристичка посета, може се тражити увид у резервацију хотелског или другог смештаја, навео шеф Бироа МУП-а Србије.

Уобичајена гранична контрола

Маравић је рекао да поседовање тих и сличних докумената није формални услов за улазак у шенгенски простор, али свакако може допринети да се уобичајена гранична контрола обави брже и једноставније, нарочито имајући у виду евентуалну језичку баријеру при комуникацији са граничним службеницима.

Важно је нагласити да граничне службе држава чланица шенгенског простора задржавају право да не одобре улазак у земљу уколико процене да особа представља претњу јавном реду и миру, здрављу или унутрашњој безбедности, или ако за том особом постоји упозорење да му се не одобрава улазак, истакао је Маравић.

Према његовим речима, ради се о праву граничних служби које је и раније постојало, које је важило и за особе којима је претходно била издата виза. "То правило остаје на снази и нема везе за укидањем визног режима, будући да представља стандардно поступање када је у питању гранична котрола".

Маравић је напоменуо да, уколико се путује моторним возилом, неопходно је поседовање међународне возачке дозволе и међународног осигурања и то су уобичајени услови за одвијање међународног друмског саобраћаја, који немају везе са укидањем визног режима.

Такође, додао је Марадић, поседовање путног здравственог осигурања није услов за путовање, али се свакако препоручује због личне безбедности.

Без виза за боравак до три месеца

МУП Србије раније је саопштио да је веома важно нагласити да се укидањем виза за краткотрајна путовања наших грађана у земље чланице Европске уније, нису стекли услови за трајни боравак, настањење и запошљавање на територији Европске уније. 

У том смислу, незаконит је рад или боравак у шенгенском простору дуже од 90 дана без одговарајуће националне боравишне или радне дозволе.

Грађани који намеравају да због запослења или из неког другог разлога бораве у шенгенском простору дуже од 90 дана, обавезни су да пре путовања поднесу одговарајући захтев за дугорочну визу или за дозволу боравка, амбасади земље у коју желе да иду.

Такође, и поред дипломатске активности Србије, у овом тренутку није било могуће постићи укидање виза за грађане Србије са Косова и Метохије, којима путне исправе издаје Координациона управа МУП-а.

Укидање виза важи за интерно расељена лица уколико поседују нови, биометријски пасош издат од Полицијске управе на основу места боравка.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи