Радници настављају блокаду пруге

Грађевинари из Лапова наставиће и ноћас блокаду међународне пруге Београд-Ниш у станици у Лапову. Радници остају при захтевима да им власник исплати све зараде од почетка године и све доприносе.

Радници Грађевинско-индустријског комбината "1.мај" (ГИК) из Лапова наставиће и ноћас блокаду међународне пруге Београд-Ниш у станици у Лапову. 

Секретар синдиката комбината Небојша Станковић рекао је агенцији Бета да надлежни треба да схвате да су радници гладни и да немају други излаз него да се на тај начин боре за своје плате.

Према његовим речима, председник општине Лапово Драган Златковић најавио је у разговору са радницима комбината да ће са њима у среду разговарати министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, који ће током поподнева посетити ту општину и фабрику Кроношпан у Лапову.

"Одредили смо петочлану делегацију која ће разговарати са министром Динкићем како би покушали да пронађемо решење на обострано задовољство", рекао је Станковић.

Пословодство комбината је у понедељак у саопштењу навело да улаже напоре да продајом залиха и објекта у Лапову обезбеди средства за тражену исплату.

"Пословодство Комбината остаје при ставу да радницима обезбеди исплату заосталих зарада, сагласно недавно постигнутом Споразуму, дакле продајом дела имовине, а у супротном, ако се Споразум не прихвати, покреће процедуру стечаја", наводи се у саопштењу.

Пословодство подсећа да је уз посредовање представника Радне групе Владе 3. децембра прихватило споразум којим су усвојени захтеви радника да се исплате заостале зараде, порези и доприноси на зараде путем продаје дела имовине Комбината.

Ултиматум радника 

Међутим, на самом крају састанка, представници синдиката су, неочекивано и за Радну групу Владе, изашли са додатним и ултимативним захтевом да се одмах исплате по две минималне зараде свим радницим пре реализације споразума.

"Пословодство такве уцене и ултимативне рокове није било у могућности да прихвати, након чега су радници наставили штрајк на прузи у Лапову", наводи се у саопштењу пословодства.

Станковић каже да су радници провели ноћ у шатору који је постављен између два колосека, а грејали су се уз мању логорску ватру, две грејалице и пећ у чекаоници станице.

Радници ГИК-а блокирали су међународну пругу Београд-Ниш у понедељак, а то су чинили и у више наврата у новембру, као и у јулу ове године.

Том пругом дневно пролази око 80 возова. Јуче је на отвореној прузи пет сати стајао теретни воз са опасним материјалом, који је касније другим пружним правцем упућен на одредиште у иностранству.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи