Нови закон за мање жртава

Циљ новог Закона о саобраћају није репресија, већ превенција како би се смањио број жртава на српским друмовима, изјавио министар Дачић. У протекле две деценије у саобраћајним несрећама у Србији нестао град од 20.000 људи.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да сврха новог Закона о безбедности у саобраћају није репресија, већ превенција како би се смањио број жртава на српским друмовима.

"У примени закона неће бити протекције", рекао је Дачић новинарима на стадиону Фудбалског клуба "Дорћол", где је присуствовао снимању емисије о првом светском првенству у фудбалу 1930. године.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова још једном је позвао све рођаке и пријатеље да му се не јављају када начине саобраћајни прекршај.

Сврха тог закона није репресија, већ увођење јасних правила игре о понашању на друмовима, јер "ако наши грађани могу да поштују законе у Немачкој и Аустрији зашто их не би поштовали у Србији", нагласио је Дачић.

Истакавши да је у Србији за последњи 20 година у саобраћајним несрећама нестао читав град од 20.000 људи, Дачић је рекао да примена новог закона неће решити све проблеме на путевима, али ће утицати да се смањи број жртава.

Према новом Закону о безбедности у саобраћају, који почиње да се примењује од 11. децембра, новчана казна за невезан сигурносни појас и телефонирање у вожњи (без хендсфрија) износи 5.000 динара.

За вожњу у алкохолисаном стању са више од два промила алкохола у крви, ако возач није изазвао незгоду или угрозио безбедност, запрећена је казна затвора од најмање 15 дана и забрана управљања моторним возилом од најмање осам месеци.

Знатно оштрије казне

Ако је возач изазвао незгоду или угрозио безбедност, предвиђена је казна затвора од најмање 45 дана и забрана управљања возилом од најмање 10 месеци.

За пролазак кроз црвено светло, ако возач није изазвао незгоду или угрозио безбедност, биће кажњен новчано, од 15.000 до 30.000 динара или затвором до 30 дана, уз изрицање забране управљања моторним возилом од најмање три месеца.

Уколико је возач, проласком кроз црвено светло, изазвао незгоду или угрозио безбедност, следи му новчана казна од 30.000 до 50.000 динара или затвор до 60 дана, уз истовремену забрану управљања возилом од најмање пет месеци.

Уколико два или више пута возач прође кроз црвено светло у року од 10 минута, биће осуђен на казну затвора од 30 до 60 дана.

Законом је предвиђена новчана казна од 15.000 до 30.000 динара за држање детета млађег од 12 година у крилу на предњем седишту, ако возач није изазвао незгоду или угрозио безбедност или на највише 30 дана затвора, уз забрану управљања возилом од најмање три месеца.

Уколико је возач изазвао незгоду или угрозио безбедност саобраћаја, изриче се новчана казна од 30.000 до 50.000 динара, која може бити замењена казном затвора до 60 дана, уз забрану управљања возилом од најмање пет месеци.

За прекорачење брзине у насељу за више од 70 километара на сат и ван насеља за више од 80 километара на сат, нови закон предвидео је казну затвора од 15 дана, а уколико је возач изазвао саобраћајну незгоду, онда је предвиђена казна затвора од најмање 45 дана.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи