Дијагноза лекарске грешке

Проблем познат као "лекарска грешка" није само српски, већ је светских размера. Лекарска комора Србије за стварање националне статегије за смањење медицинске грешке. Стручњаци из региона саветују стручни надзор и сталну едукацију.

Сваке године, око 100 хиљада људи у Америци страда због лекарске грешке. Статистички, то је више од броја настрадалих у саобраћајним несрећама. Још нема прецизних података о броју учињених лекарских грешака у нашој земљи.

У Србији најчешће греше хирурзи, гинеколози и анестезиолози, показују вишегодишње анализе наших стручњака.

"Ми смо размишљали да као комора у следећим годинама постојања направимо националну статегију за смањење прво лекарксе грешке применом протокола, а потом за смањење учесталости медицинске грешке. То је наш план за следећу годину", рекла је др Татјана Радосављевић из Лекарске коморе Србије.

Проблем познат као "лекарска грешка" није само српски, већ је светских размера. Лекарска комора Словеније годишње добије око 200 жалби пацијената, па, да би се евентуалне грешке спречиле, препоручује стручни надзор.

"Сваки доктор буде барем један или два пута прегледан од стране групе колега који потпуно и детаљно прегледају његов рад, онда препоручују или чак могу предложитити дисциплинском суду неке мере или процес проти овог доктора", рекао је Бране Добникар из Лекарске коморе Словеније.

Стручњаци из региона саветују и сталну едукацију. Катарина Секељ-Каузларић из Лекарске коморе Хрватске каже да је едукација потребна за лекаре, сестре, физиотерапеуте, техничаре. Хрватста лекарска комора ради на едукацији судских вештака, који вештаче у редовним судским споровима.

Успешан однос између доктора и пацијента битан је моменат у лечењу и излечењу, показују истраживања.

"Доктори и пацијенти морају да раде заједно. Није срамота и кривица погрешити. Ако се грешке и догоде, треба учити на њима. Мој савет је да анализирамо, истражујемо и помогнемо докторима", каже др Катрин Фјелдстед, потпредседница Сталног комитета лекара Европе.

Уколико мислите да су ваша права угрожена или да сте у нечему ускраћени, обратите се заштитнику права пацијената. Ако мислите да Вам он не може помоћи, можете се обратити и суду части Лекарске коморе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи