Који нас јубилеји чекају у овој години?

У години за нама обележили смо значајне годишњице битака Првог светског рата. Споменицима, на трговима, одали смо пошту знаменитим личностима или пријатељским народима. Београд се први пут глумачким и меморијалним дефилеом укључио у обележавање годишњице ослобођења града у Другом светском рату. Важне годишњице чекају нас и ове године.

Одбојавали смо сто година од битке на Мојковцу али и од ослобођења Кајмакчалана. Та битка између, Краљевине Србије и Бугарске једна је од пресудних. Између 12. и 30. септембра 1916, на висини од 2.524 метара српска војска успела да заузме врх Свети Илија и одгурне Бугаре према Мариову.

Сећали смо се о искрцавања српске војске на Крфу. Трагедија и страдање једнако страшно звуче и век касније. На истом острву, ове године, историчари бележе још једну важну стогодишњицу.

"Крфска декларација је важна, дошла је у тренутку слабости српске владе и државе и имала је тешке последице. Наше елите мислиле су да су успеле да превазиђу наметањем уједињења али нису успеле. Година пред нама важна је и због годишњице руске револуције која је имала веће последице по наш народ, можда и веће него на Русију", каже историчар Чедомир Антић.

Улицама Београда после 72 године о борбама за ослобођења града сведочили су у меморијалном дефилеу хероји лично, преживели припадници Народноослободилачког покрета, али и глумци који су на неколико пунктова дочаравали Београђанима октобар1944.

У марту, на Цветном тргу у Београду, споменик је добио Борислав Пекић. Један од најзначајнијих српских књижевника 20. века, романсијер, драмски писац, филмски сценариста и академик. Поводом 160. годишњице рођења, у Карађорђевом парку, свој други споменик у главном граду, добио је Никола Тесла. Историчари подсећају да се нисмо још сетили свих којима дугујемо споменик.

"Немамо споменике Немањићима, деспотима, архиепископима који су оставили велики печат", каже Антић и подсећа да немамо ни споменик Мехмеду-паши Соколовићу.

У свету осим обележавања стогодишњице руске револуције бележи се и педесетогодишњица америчког револуционарног хипи покрета. Обележавању године која је променила свет и "лета љубави", придружиће се и новосадски фестивал "Егзит".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи