Вулин: Буџет Министарства рада мањи, али правилно распоређен

Од 136 милијарди динара са колико ће у идућој години располагати Министарство рада, 98 одсто новца намењено је за социјална и остала давања. Сумирајући резултате у овој години, ресорни министар наглашава да нема кашњења у остваривању права, стопа незапослености пала је на 13,8 одсто, а томе и бољем стању у пензијској каси допринеле су и сталне контроле рада на црно.

За три милиона и 300 хиљада грађана је надлежно Министарство рада, које, како наглашавају, по броју запослених није најбројније. У 2017. години располагаће мањим, али брижљиво планираним буџетом.

Министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да има смањења, али да за права у социјалној заштити постоји повећање од три милијарде динара.

"Дакле, ни једно једино право неће бити умањено, као и ове године стизаће на време, а са законима које будемо доносили идуће године очекујемо да ће се број права проширити", каже Вулин.

Ове године у односу на прошлу, наплаћено је 15 милијарди динара доприноса више.

Издвајање за пензије у укупном БДП-у пало је на 11,8 одсто. Значајно је смањена и буџетска дотација исплате пензија.

Директорка Републичког фонда ПИО Драгана Калиновић наводи да је ове године било планирано 37 посто дотације из буџета "а ми смо достигли нешто мање од 35 посто".

"То је наравно резултат боље наплате доприноса", напомиње Калиновићева.

Доприноси које уплаћујемо за случај незапослености, од идуће године финансираће рад Националне службе запошљавања.

Међу старим мерама за подстицај запошљавања је и неколико новина.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже да је незнатно повећан износ за одређене категорије незапослених "пре свега за вишкове запослених који могу да рачунају уместо на 180, на 200 хиљада динара подстицаја".

Стопа незапослености је 13,8 одсто, а број запослених два милиона осамсто хиљада радника.

После контрола инспекције рада, радну књижицу добило је 76 одсто
упослених на црно.

"Међутим, код неких привредних субјеката смо имали случајеве да лица која буду затечена у раду на црно, буду пријављена и одмах након краћег рока их одјаве, и поново их активирају да раде на црно", каже директор Инспектората за рад Бојан Јоцић.

Ове године први пут, 122 сиромашније општине добиле су новац од Министарства, како би одржале ниво социјалних услуга.

"Да се услуге у заједници никако не умањују, да се сачува бар постојећи минимум. Нема оправдања за локалну самоуправу да за било који проценат смањи квалитет или број услуга у заједници", каже Вулин.

Међу резултатима спречавања злоупотреба у области социјалне заштите, податак да је само ове године забрањен рад 27 илегалних домова за старе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи