МТС добио фреквенције за 30 локација широм КиМ

Српском оператеру мобилне телефоније МТС додељена је мрежа фреквенција, саопштило је Косовско Регулаторно тело за електронске и поштанске комуникације.

МТС је добио привремену лиценцу и ограничену инфраструктуру, преноси РТК2.

Косовска Каменица, Грачаница, Врбовац, Ранилуг, Шилово, Доња Будрига, Штрпце, Брезовица, Велика Хоча, скоро сва места на северу Косова, као и манастири Високи Дечани, Девич, Пећка Патријаршија, ускоро ће имати сигнал српског мобилног оператера.

Како је саопштио АРКЕП, МТС-у је додељен "спектар фреквенција, које ће користити у складу са привременом дозволом, ради пружања услуга мобилне телефоније, а према ограниченој инфраструктури на Косову".

Ова одлука је резултат договора Приштине и Београда у Бриселу, којим се предвиђа да српски оператер има ограничену и привремену лиценцу за рад, док се Косову додељује међународни позивни број.

Српска компанија МТС је сада регистрована у косовској Агенцији за регистрацију предузећа под именом "МТС Д.О.О", и као косовска компанија почиње да послује према косовским законима.

У одлуци о додели фреквенција образлаже се да је иста донета у складу са Споразумом о телекомуникацијама постигнутим између Београда и Приштине 2013. тачка 4, који одређује да ће косовске власти новој мобилној компанији издати привремену дозволу у складу са косовским законима, која ће пословати у оквиру ограничене инфраструктуре.

Како је на веб сајту саопштило Регулаторно тело, МТС је у децембру прошле године поднео апликацију косовској Агенцији за регистрацију предузећа, након чега је формирано као нова компанија која послује на Косову.

Као новоформирана компанија, МТС је поднео пријаву АРКЕП-у 30. децембра 2015. године, ради пословања у области мобилне телефоније.

Након тога, 15. јануара 2016. Влада Косова је донела одлуку о спроводењу споразума и доделила је привремену дозволу МТС-у у апрлу 2016. чиме МТС постаје компанија која послује у сектору телекомуникација, наводи се у саопштењу.

 30 локација за постављање антена

Косовско Регулаторно тело за електронске и поштанске комуникације је 2. децембра 2016. донело одлуку о додели фреквенција које ће ова компанија користити током "привременог и територијално ограниченог пословања".

На основу одлуке Регулаторног тела Косова, МТС ће моћи да користи 30 локација за постављање антена.

Поређења ради, две највеће телекомуникационе компаније на Косову, Телеком и ИПКО, имају више од 500 таквих локација.

МТС ће имати 60 хиљада бројева на располагању, док остале компаније имају по два милиона бројева.

На основу саопштења, МТС ће радити "док на Косово не уђе трећи мобилни оператер".

У одлуци АРКЕП-а пише да је на основу постојеће методологије, одређено је коришћење фреквенција за период од 15 година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи