Вулин: Србија ће јачати своју војску

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да Србија неће више никада дозволити да се понове ужаси српског народа као што је то било у акцијама "Олуја" или "Бљесак".

У свом говору на новогодишњем пријему и додели златне плакете "Српски ратник" у Дому пензионера Бежанијска коса Александар Вулин је рекао да је бескрајно поносан што може да каже да "ћемо нашу армију јачати, наоружавати, опремати и да никада више нећемо дозволити да се понове ужаси 'Олује' или 'Бљеска', а да немамо чиме или да не знамо како".

Истакао је пред члановима удружења бораца да то говори управо пред онима који више од икога цене мир и слободу.

"Нема мира нити слободе без снажне и моћне државе, без армије и полиције, али и више од свега без народа који воли и цени слободу. Немојмо никада да допустимо да нам говоре као истину велику и страшну лаж да ми волимо да ратујемо – да Срби воле да ратују", нагласио је Вулин.

Рекао је да је баш супротно и да ће Србин увек када може изабрати да гледа унуке и праунуке.

"Хоће да претекне читав један живот, а да не упозна рат, али му није дато да бира. На нама је да стварамо земљу која ће моћи да бира", навео је Вулин.

Министар је рекао да је Србија свој мир увек плаћала ратом.

"Није се Србија питала за ратове, долазили су без њене воље и њеног питања. Можда је само једно питање постављано – да ли смо спремни да нестанемо, да се умањимо и будемо супротни себи самим, да живимо без слободе, јер то су велики и моћни желели. Никада ниједна генерација у историји српског народа није дала погрешан одговор, већ да је живот без слободе незамислив и да је спремна да плати највишу цену", навео је Вулин.

Рекао је да Србија има пуно разлога да буде поносна на своје ратнике и на њихове потомке, као и породице палих бораца.

"Ове године смо највећим делом обновили све споменике из Првог светског рата и Другог светског рата, али идуће године као свој приоритет хоћемо да уведемо постављење споменика који ће нас подсећати на НАТО агресију и све наше пале другове без обзира да ли су били војници, полицајци или цивили", рекао је Вулин.

Поручио је да Србија треба да се сећа и да буде поносна на своје ратнике и да је циљ да нема ниједне општине у Србји где није обележено место на коме је неко положио живот за своју отаџбину.

Ове године златне плакете су додељене председницима општина Сомбор и Босилеград, директору Специјалне болнице за рехабилитацију и ортопедску протетику Београд, директору Специјалне болнице за лечење и рехабилитацију Меркур Врњачка Бања и директору Завода за заштиту споменика културе Краљево.

Награду су добили и председник Савеза удружења бораца народноослободилачког рата Србије, председник Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије, председник Савеза борачких организација Републике Србије и појединац Горан Радомировић.

Вулину је уручена захвалница од тешко страдалих војних инвалида, као и Видовдански крст Друштва полицијских ратника Србије.

Такође је истакао и да ће сваки послодавац који запосли дете палог борца добити субевенцију од 180.000 динара.

"По први пут деца палих бораца ће у Националној служби за запошљавање имати приоритет при запошљавању", рекао је Вулин.

Објаснио је да ће послодавци ту субвенцију добијати као и за остале теже запошљиве групе, али да су први пут деца палих бораца призната као посебна теже запошљива категорија лица.

"Сада смо то увели да деца палих бораца, жртве трговине људима, жртве породичног насиља и деца без родитељског старања и из система социјалне заштите добијају посебну пажњу, а послодавци који их запосле добијају посебну субвенцију", закључио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи