Чешћа контрола исправности рибе током поста

Имајући у виду повећану потражњу и понуду рибе у време посних дана, ветеринарска инспекција Министарстава пољопривреде ванредно конролише рибарнице на територији целе Србије. Контроле су појачане у већим градовима Нишу, Новом Саду, Београду и Крагујевцу.

У Србију риба стиже из свих крајева света. Из Француске, Италије, Вијетнама, Марока, Доминикане, Индонезије. Било да је смрзнута, свежа или жива, увозници кажу да се њен квалитет на путу до Србије контролише од момента улова до саме испоруке.

"Дозволу за промет даје надлежни ветеринарски инспекатор, роба је предмет контроле колега који раде на одељењима и интерне контроле квалитета у нашој компанији. Поред тога, контрола се врши у самим објектима где колеге проверавају квалитативна својства рибе и температуру саме рибе, као и возило у којем је риба складиштена и превожена", истиче руководилац набавке у "Метроу" Хајналка Херак.

И домаћи произвођачи рибе пролазе посебне контроле и морају пословати у складу са стандрадима.

"Врши се контрола и анализа воде, два пута годишње долазе контроле и инспекције редовно. Што се тиче исправности рибе, то је на високом нивоу и квалитет је на високом нивоу. Видите и сами да је ова речица Петница врло чиста и кратког је тока, нема шта да је загађује", каже Иван Цвијовић.

Инспекиција контролише порекло рибе, декларације, здравствене картоне, добављаче. Међутим, неки продавци верују искључиво својим очима.

"Никада не верујем папиру иако је сваки папир исправан. Доживео сам више пута да је папир исправан а риба није како треба нарочито смрзнута, она је највише критична, није ова свежа риба. Верујте, на двадесет метара када видим рибу - знам да ли је безбедна или није ипак имам велико искуство", напомиње продавац Стеван Рашић.

Акција контроле коју спроводи ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде дала је резултате.

"За сада морам да нагласим да контроле и даље трају. Тренутно је искључено из промета 150 килограма меса рибе и производа од меса риба. Разлог је углавном био да није било могуће показати следљивост када говоримо о овој врсти хране или недостатак декларације", указује Љиљана Иванац из републичке ветеринарске инспекције.

Рибу и месо без декларације по правилу инспектори заплене а таквој риби највише се обрадују становници Зоо Врта. А када купујете свежу рибу треба водити рачуна о следећем: она треба да буде слузава, да су јој очи бистре а шкрге црвене и крваве.

И да се на додир риба враћа, а не да упадне унутра - у оној риби која није свежа остане отисак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи