Све бољи услови за лечење тешко оболелих малишана у Нишу

У акцији под називом "И ја се борим", Националног удружења родитеља деце оболеле од рака, до сада је за изградњу и опремање Хемато-онколошког одељења Дечје интерне клинике у Нишу, прикупљено две трећине средстава. Недостаје још око 290 хиљада евра, како би и малишани који се лече у Нишу имали боље услове за опоравак.

Грађевински радови на згради од 750 квадрата приводе се крају. Завшена је фасада, постављена је столарија, а после празника завршеваће се унутррашњи радови...

"Доњи спрат ће бити дијагностичко-терапијски, ту ће бити амбуланта, дијагностика и дневна болница јер је суштина да они што мање бораве у болници а да примају терапију. Горњи спрат ће бити хоспитални део", каже Гордана Костић, начелница Одељења за хематолгију и онкологију Дечје интерне клинике.

"Уз ангажовање НУРДОР-а, помоћи Министарства здравља, људи добре воље и много хуманитарних акција које сте и ви као медиј подржали, ми сада видемо крај свему овоме", истиче Зоран Радовановић, директор Клиничког центра у Нишу.

На клиници пацијенти сада имају само четири собе, малу кухињу и заједнички тоалет. У новој згради планирани су играоница, једнокреветне и двокреветне собе са купатилима и креветима за пратиоце.

На Хематоонколошком одељењу Клиничког центра у Нишу тренутно се лечи осам пацијената. Сваке године овде се отркије 25 нових случајева тумора код деце, узраста до 18 година.

За пацијенте који нису из Ниша, од пре четири године ту је родитељска кућа, кроз коју је до сада прошло 60 проодица.

"Значајно је и у материјалном али и у психолошком смислу као подршка. Они овде бесплатно бораве колико год лечење траје, а имају подршку чланова удужења и лекара", каже Марија Томић, координаторка НУРДОР-а Ниш.

Студенти Дара и Алекса, после излечења од малигних болести желели су да буду волонтери у родитељској кући. Разговором кажу, помажу и родитељима да превазићу тешке периоде у лечењу њихове деце.

"Ја сам се угледао на волонтере који су мени помогли у психосоцијалном смислу да се из једног мрачног периода вратим у нормалне животне токове", каже Алекса Јанковић, волонтер.

Мислим да живот треба гледати с ведрије стране и желим да будем особа која малим делима чини велике ствари, сматра Дара Митровска, волнтерака.

Када ново хемато-онколошко одељење у Нишу, на јесен идуће године буде завршено, деца са малигнитетом моћи ће да се лече по свим европским стандардима и на југу Србије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи