Шта руски "мигови" значе за српско ваздухопловство

Уз руски поклон, Србија ће имати укупно 10 "мигова 29". Помоћник министра одбране Србије Ненад Милорадовић каже за РТС да добијамо ловце - после 25 година. Оно што је значајније од самих авиона је могућност да на један трајан, темељан и ефикасан начин решимо способност заштите ваздушног простора, истиче Милорадовић.

Ненад Милорадовић је, у интервјуу за РТС, рекао да је способност заштите ваздушног простора горући проблем не само српског ратног ваздухопловства него и свих земаља у региону.

- Пакет који добијамо захваљујући договору између Владимира Путина и Александра Вучића јесте нешто што нам омогућава да за пет до 10 пута јефтиније добијемо довољан број ловаца који је потребан за те мисије, са пакетом одржавања - продужење њихових ресурса, генералних ремонта, добијања резервних делова, и добијамо такав ниво модернизације који те авионе подиже на један сасвим висок ниво у односу на све ловце и сву опрему у региону.

Колико дуго нам пакет од шест "мигова" омогућава да имамо спремне ловце?

- Четрнаест година. То је оно што доноси једну квалитетну нову промену, јер је одржавање летне способности велики проблем код свих земаља у региону. Обично се то ради годишњим буџетирањем, а ми ћемо одједанпут решити сва питања ремонта, обезбеђење одговарајућих делова, тако да је то потребан налет наше ловачке авијације да би се извршиле те мисије осигурања.

Са овим појачањем од нових шест мигова, како бисмо могли да одредимо позицију српског ваздухопловства у региону?

- Србија је на самом врху земаља у региону са тим пакетом. Мађарска се недавно опремила ловцима четврте генерације - "грипен". Наши "мигови" ће бити отприлике на том нивоу, изнад осталих земаља у региону у овом тренутку.

Које су основне карактеристике "Миг 29"?

- После модернизације, имаће домет радара од 120 километара против противничког ловца, биће опремљен најсавременијим ракетама ваздух-ваздух са активном радарском главом за самонавођење и он ће моћи да гађа више циљева одједанпут и да прати 10 циљева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи