Вулин: Србија је поносна на своју антифашистичку прошлост

Србија је поносна на своју антифашистичку прошлост, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин у Дому Војске Србије где је обележена 75. годишњица оснивања Прве пролетерске Народноослободилачке ударне бригаде.

Србија је захвална борцима Народноослободилачке борбе који су створили земљу коју поштујемо и волимо и који су нас сврстали на бољу страну света, нагласио је Вулин.

"Прва пролетерска је у време када су много већи и много бројнији народи него што је наш, имала храбрости да се супротстави највећем злу тадашњег света. Фашизам је тада владао Европом у време када смо ми имали храбрости да покренемо устанак и када смо имали храбрости да се боримо за вредности које су одредиле судбину читавог света", рекао је Вулин.

Он је поручио да Србија не може мирно да посматра како се у другим земљама антифашизам склања у страну, како се најмрачније идеологије поново усправљају и усташтво и фашизам поново јављају свуда око нас.

"Ово данас је прилика да подсетимо да смо увек били и да јесмо на бољој страни света и да свако онај ко се игра са мењањем историје и ко покушава да у овом времену занемари зло какво је био фашизам и ко покушава да то зло оправда, чак и врати, мора да буде свестан да ће увек имати противника у Србији и у свим антифашистима", нагласио је министар.

Председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић подсетио је да је пре 75 година у Руду основана Прва пролетерска Народноослободилачка ударна бригада, на чијем челу је био Коча Поповић.

"Више од 1.000 малтене голобрадих младића било је на смотри пред врховним командантом Титом, а онда већ сутрадан ступили у борбу са многоструко јачим и бројчано већим непријатељем. То је после 7. јула, после прве устаничке пушке у окупираној Југославији била прва велика војна формација у оробљеној Европи, не рачунајући Црвену армију", рекао је Чукић.

СУБНОР Србије, каже његов председник, баштини те велике традиције наше велике Народноослободилачке борбе и даље ће високо носити барјак Србије за просперитет и борбу са фашизмом, који, сматра, буја у многим деловима света.

Прва пролетерска Народноослободилачка ударна бригада основана је 21. децембра 1941. у Руду, од четири батаљона из Србије и два из Црне Горе, са укупно 1.200 бораца, од којих је 625 погинуло, а 83 проглашена су за народне хероје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи