Прилужје – успеси упркос лошим условима за живот

Јужно од Косовске Митровице, Срби на Косову и Метохији, после рата, остали су углавном у сеоским срединама. Услови у којима живе нису се много променили у односу на предратне године. Најтеже је у српским селима која зависе од воље албанских власти. У таквој ситуацији су житељи Прилужја код Вучитрна.

Напуштени нису, али имају осећај да им мало ко поклања институциналну пажњу. У Прилужју живи више од 2.000 Срба. Село је стожер преостале српске заједнице на подручју између Косовске Митровице и Приштине.

Основну и средњу техничку школу похађају и ђаци из суседне Племетине, Бабиног Моста, Граца, Црквене Водице И Јанине Воде.

"Основна школа из Прилужја има 270 ученика, техничка око 100 ученика. Користе једну зграду, исте просторије и оно што би било добро и за једну и за другу школу је да се просторије прошире, односно да се увећа квадратура школе", рекао је Срђан Здравковић, директор Основне школе "Вук Караџић".

"У Прилужју недостаје доста зелених површина, паркова, недостаје Омладински центар, да могу млади да се окупљају, да постоје неке играонице, да се омладина дружи и не сели из села, да остаје у селу. Омладина бежи у градове, типа у Митровицу", каже студент Милош Трипковић.

У Прилужју се међутим не предају. Ентузијазмом су створили културно уметничко друштво, атлетски клуб, чији чланови постижу резултате и на такмичењима широм Србије. Постојећи спортски терени нису безбедни.

"Пре пар година се десило да је налетела крава на нагазну мину. Тако да све у свему немамо основне услове за рад а са друге стране реултати су одлични", каже наставник физичког васпитања Дејан Димитријевић.

Главна стаза за тренинге младих атлетичара у Прилужју је сеоски пут. А имају прваке државе у кросу и другим дисциплинама у млађим категоријама.

Пројектом "Наш план" у Прилужју је предвиђено проширење школског објекта, нови кабинет информатике, уређење центра села, помоћ атлетском клубу и културно-уметничком друштву.

"Наши људи су помогли у томе да се направе приоритети, да не пишемо спискове жеља, него да то буду заиста реалне потребе. Зато је било потребно време, да се разговара са свима појединачно, да сви буду укључени и да не искључимо било кога", рекао је Бранимир Стојановић, потпредседник косовске владе.

Средства за пројекте помоћи Прилужју тек треба обезбедити, а од постојећих, у износу од 55.000 евра, реновиран је Дом културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи